El nou mapa polític del Maresme

Text: Albert Calls  // Foto: Cedida
845
Pere Parés (CiU), nou alcalde del Masnou, junt al seu predecessor en el càrrec, Eduard Gisbert (PSC).

Al final sempre és obligatori que hi hagi governs als consistoris. I per molt difícil que puguin semblar determinats escenaris, s’imposa el dia de constitució dels nous ajuntaments i tots els municipis acaben tenint el seu alcalde o alcadessa. Finalment, doncs, la data va arribar i després de tancar-se els pactes necessaris s’ha donat pas als nous equips de govern, que aquests dies ja s’han desplegat plenament en els seus àmbits corresponents.

Sens dubte, un dels plens de presa de possessió més intensos, però, va ser el de Mataró, on Joan Mora, el primer alcalde de CiU després de 32 anys de lideratge del PSC, governa actualment amb una minoria complicada que l’obligarà a establir pactes. L’entrada de tres regidors de Plataforma per Catalunya (PxC) va generar una situació molt tensa, amb manifestacions de protesta al carrer durant el ple de presa de possessió, en el qual la portaveu de PxC, Mònica Lora, va manifestar sentir-se assetjada i de passada va culpabilitzar la premsa dels seus mals. A la capital del Maresme, CiU ja ha pres decisions com la retirada del Festival Shakespeare, argumentant motius econòmics, que ha provocat el malestar de forces polítiques com PSC, ICV i ERC, en el que es preveu que serà un mandat complex, marcat per les dificultats econòmiques.

Pel que fa a l’escenari comarcal, ha quedat clarament en mans de CiU. Allà on no hi havia prou majoria, els pactes han acabat de sentenciar un mapa polític amb la bandera nacionalista ben desplegada. Ho demostren molt clarament els resultats. Així, al Baix Maresme, Pere Parés (CiU) és l’alcalde del Masnou pactant amb Esquerra; Miquel Buch (CiU) repeteix a Premià de Mar en minoria, a un regidor però de la majoria absoluta i Joaquim Ferrer (CiU) torna a guanyar sense problemes, amb majoria absoluta, a Vilassar de Mar; l’històric Joan Baliarda (CiU) també torna a governar a Premià de Dalt, encaixant amb el PP; Lina Morales (CiU) és l’alcaldessa de Cabrils, amb el suport de Veïns Independents de Cabrils i el PP; Jordi Mir (CiU) és el nou alcalde de Cabrera de Mar, amb un pacte en el qual han entrat Esquerra i Alternativa Independent-Cabrera de Mar; Ferran Armengol (CiU) governa a Argentona amb PSC, Argentcat i L’Entesa.

Pel que fa al PSC, a Dosrius, un altre alcalde històric, Josep Jo (PSC), resisteix, amb el suport de PP i a Tiana, Ester Pujol (PSC) és l’alcaldessa amb un pacte de govern amb Esquerra.

Els republicans mantenen l’alcaldia d’Alella, amb Andreu Francisco (ERC) i el suport del PSC. Finalment, acaben de perfilar les alcaldies del Baix Maresme, la de Teià, amb Joan Castan, de Gent de Teià, de batlle i a Vilassar de Dalt, Xavier Godàs, del Grup d’Esquerres de Vilassar de Dalt (GEVD), en un govern amb Opció per Vilassar (OXV), ERC i PSC.

Maresme més amunt, a Sant Andreu de Llavaneres, Bernat Graupera (CiU) amb el suport de PP, torna a ser alcalde. A Caldes d’Estrac, Joaquim Arnó (CiU) és el nou batlle amb majoria absoluta, revalidant mandat. En el cas de Sant Vicenç de Montalt, l’alcalde és Miquel Àngel Martínez (CiU), amb un pacte amb el PSC. A Arenys de Mar, Estanis Fors (CiU) és el nou batlle, en un pacte en minoria amb el PP. I a Arenys de Munt, Joan Manel Ximenis, de la CUP, impulsor de la primera consulta independentista de Catalunya, arriba a l’alcaldia amb el suport de CiU.

A d’altres municipis de la comarca, com Pineda de Mar, destaca la revàlida per majoria absoluta del PSC, amb Xavier Amor a l’alcaldia. I a Malgrat, també torna a ser-ne la històrica alcadessa socialista Conxita Campoy. En el cas de Calella, hi hagut canvi, amb  Montserrat Candini, de CiU, que ha estat investida com a primera alcaldessa de la localitat.

L’aliança entre CiU i PP porta els nacionalistes a presidir el Consell Comarcal del Maresme
Un moment de la presentació pública del pacte al CCM amb els presidents comarcals de les formacions polítiques que l’integren: Guillem Aresté (UDC), Xavier Badia (CDC) i Diego Sánchez (PPC)

I després dels canvis en els escenaris locals, vénen les seves repercussions en l’àmbit comarcal. Més canvis, per tant, en el mapa polític del Maresme. Després de la clara victòria de CiU, un nou escenari al CCM gràcies al pacte entre CiU i PP, que seran les dues forces que governaran en aquest ens en minoria (12 consellers de CiU i 4 del PP, en un escenari de 33). A l’oposició queden PSC (9), Esquerra (4), ICV (2), CUP (1) i PxC (1). D’altra banda, el mandat passat la presidència va recaure en el socialista Josep Jo i hi havia un pacte entre PSC, CiU i ERC.

Tot i que s’havia apuntat l’alcalde de Premià de Dalt, Joan Baliarda (CiU), com a nou president del CCM, finalment ha estat l’alcalde de Sant Vicenç de Montalt, Miquel Àngel Martínez (CiU), qui ha aconseguit un major consens. Decisió polèmica que ha provocat la dimissió de tots els membres del comitè executiu local de la Federació a Premià de Dalt.

Precisament, la signatura de l’acord de govern del CCM va tenir lloc el 22 de juny. El van rubricar els presidents comarcals de CDC, Xavier Badia; UDC, Guillem Aresté i el PPC, Diego Sánchez.

CiU i el Partit Popular justifiquen aquesta unió assegurant que són dues forces que han pujat a la comarca. CDC es fa amb la presidència, i les vicepresidències són per UDC i el PP. Les afinitats programàtiques i la voluntat d’un “canvi real” són, també, d’altres motius que han portat a CiU i al PP a sumar esforços, tal com asseguren. La constitució del nou CCM previsiblement serà durant aquest mes de juliol.

COMPARTIR