Necessitem treure’ns les ulleres dels últims 10 anys i veure el món amb una altra mirada
Moltes vegades ens preguntem: cada quant ens hem de revisar la visió? Fins i tot la majoria de vegades ni ens ho preguntem, ja que una vegada graduada la vista no tornem a pensar en això fins que no veiem bé, però aquesta actitud té males conseqüències.
De la mateixa manera, les empreses i comerços que no es transformen digitalment i que continuen en la zona de confort poden arribar a desaparèixer. Arran de la crisi de la COVID-19 i les seves conseqüències derivades en els àmbits econòmic i social, moltes empreses, especialment les més petites i molt particularment el món del comerç han de fer front a una nova realitat i és primordial per a la supervivència fer el pas a la digitalització empresarial.
La transformació digital d’un negoci implica tot un canvi de mentalitat dins de l’organització que afecta a tots els actors que en formen part. El punt de partida és saber la situació actual del nostre negoci. Gestionem empreses i comerços igual que fa 10 anys, i ara res és igual.
Per començar, necessitem parar, seure, mirar, observar…, per poder entendre la situació actual, la posició dels nostres competidors i una mirada a l’exterior per prendre la temperatura del sector. Un cop que veiem passat i present, podem saber quines són les accions que necessita l’empresa per continuar navegant.
Segurament tots els comerços i empreses veuen la importància de tenir un perfil a Instagram, una pàgina web, però la transformació digital va molt més enllà i passa, també, per canviar la comunicació amb clients i proveïdors, canviar la manera de fer i actuar. Les accions necessàries no són iguals per a tots els sectors, per això és fonamental saber on estem i cap a on anem.
Amb la democratització d’Internet, la tecnologia està a l’abast de tothom; necessitem optimitzar la inversió per maximitzar els beneficis i només ho aconseguirem parant-nos a pensar, traient-nos les ulleres que hem portat durant els últims anys i canviant la mirada.
Per tal d’entendre la importància de la digitalització ens basarem en l’exemple de Blockbuster, una de les empreses més importants que ha existit. Es tractava d’una empresa de lloguer de pel·lícules que va desaparèixer en només set anys perquè la tecnologia va començar a canviar i no s’hi va adaptar.
De fet, en aquesta nova etapa, la d’Internet, necessitem fer valer l’agilitat i la flexibilitat de les empreses i les persones. Amb el sorgiment de Blockbuster es va crear una nova manera de veure pel·lícules. L’empresa va poder modificar la seva proposta de negoci i començar al mercat de la TV sota demanda, però es va mantenir a la zona de confort i va optar per millorar les seves botigues.
Fins i tot Netflix, quan encara es tractava d’una empresa emergent, va fer una oferta per ser comprada per Blockbuster, que ho va rebutjar al·legant que el model de botigues era més rendible que el de la TV sota demanda. Més tard, el 2010, Blockbuster va fer fallida.
Segurament, us estareu preguntant si realment és necessària aquesta transformació, per a què servirà i quin cost tindrà. Tothom tranquil, ara us ho explico.
Vivim en una societat “empantallada”, tots els nostres compradors buscaran els nostres serveis a Internet, fins i tot segurament abans de visitar-nos presencialment. Per tant, aquí està el motiu de la transformació.
No obstant, la transformació digital no és implementar un CRM (Customer Relationship Management) a l’empresa. Tampoc és realitzar accions de màrqueting digital ni informatitzar un departament de l’empresa.
Per mi, la transformació digital és orientar els nostres projectes i empreses a la situació actual i adaptar-nos als canvis de la manera més ràpida possible. Per això hem de ser àgils.
Per què ens hem de transformar digitalment?
És necessari que ens adaptem perquè els nostres clients són digitals i ho són d’ençà que tenen la major part del temps el mòbil a la mà, per tant, no només són els millenials (nascuts a partir del 80) o la generació Z (a partir del 1995). És necessari adaptar-nos però no només això. És molt important analitzar el sector, la competència i veure cap a on estem anant. Per sort, o desgràcia, aquí les coses sempre van més lentes i podem veure què està passant amb els museus o les biblioteques als Estats Units, com s’estan orientant i quines innovacions estan portant a terme.
Hem de tenir en compte que cap negoci està fora de perill. Pensem amb l’empresa Blockbuster, que tenia una quota de mercat a tot el món del 70% mundial i va trigar 7 anys a morir.
Qui ha de fer el canvi?
Els que facin aquesta transformació digital han de ser les persones que treballen en aquesta organització, perquè totes formaran part del canvi i hauran d’adaptar noves rutines. Però la part forta de la transformació ha d’estar al càrrec d’una persona.
Com s’ha de fer?
La tecnologia actualment és molt econòmica i està a l’abast de tots; per tant, el que és necessari és orientar bé els recursos que tenim És a dir, en els pressuposts sempre ha d’haver-hi una part que et retorni uns diners immediats i una part que te’n reporti futurs.
Per tant, hem de saber quant invertir en béns de cara a un futur, ja que és això el que ens ajudarà. A més, és important que siguin els encarregats que, acompanyats d’una persona amb coneixements, portin a terme la transformació digital.