El retorn de la Font del Cargol

Text: Redacció  // Foto: Cedides
775

L’espai de Can Vallerià (art, comunicació, territori) de Premià de Dalt ve promovent activitats de difusió de la cultura des de l’àmbit del Maresme amb projecció global. El passat 27 d’agost van fer el festival Poetes sota la lluna, dedicat enguany al Grup de la Font del Cargol, que els anys 80 i des de Premià de Mar i la comarca, va projectar la literatura que es feia des d’aquí. Ara, des de Can Vallerià també s’ha recuperat la històrica col·lecció de llibres Quaderns de la Font del Cargol, amb un primer assaig que recorda i resitua aquells anys i autors de referència com Valerià Pujol, Martí Rosselló, Ventura Ametller, Rafael Vallbona, Pep Bras, Maria Antònia Grau, Teresa d’Arenys, J.M. Calleja o Jordi Bilbeny,  entre molts d’altres.

Una veu pròpia per als escriptors del Maresme

Amb la publicació del llibre d’Albert Calls ‘Poesia, llengua i llibertat. El grup de la Font del Cargol’, els Quaderns de la Font del Cargol, els llibres que van donar a conèixer els escriptors maresmencs dels anys vuitanta han tornat a les llibreries.

‘Poesia, llengua i llibertat’ és una antologia i assaig dels 25 títols i autors de la primera etapa de l’editorial, entre 1978 i 1984. L’estudi i tria els ha realitzat l’escriptor de Cabrera de Mar Albert Calls. La portada està il·lustrada amb una obra de Joan-Pere Viladecans que l’autor va cedir l’any 1978 per a il·lustrar el cartell de les Jornades Poètiques del Maresme.

El segon títol serà el poemari ‘El Torn’, de Clara Mir, guardonada amb el premi Marià Manent. Amb aquest volum els Quaderns recuperen l’edició del premi que es concedeix a Premià de Dalt. ‘La música i nosaltres’, un text entre la crònica i l’assaig del premi Sant Jordi i Nacional de Cultura, Vicenç Pagès i Jordà, serà el tercer títol. S’editaran majoritàriament autors del Maresme i tots els gèneres.

A més dels llibres de paper, els Quaderns editen la col·lecció digital Llibres mínims. Són títols que, pel format o per pertànyer a gèneres difícils de classificar, tenen una major difusió en suport digital. Les portades estan il·lustrades amb originals de l’artista Madola. Aquests llibres es poden descarregar gratuïtament des del web de l’editorial: www.fontdelcargol.cat, i estan protegits per copyleft.

Els primers títols són una antologia dels poetes del Maresme participants a la primera edició del recital Poetes sota la lluna, a Can Vallerià, la novel·la breu Pols a les sabates, de Rafael Vallbona, i una antologia dels poetes participants al recital Els fruiters en flor, també a Can Vallerià.

La clau del projecte són els subscriptors. La fórmula és simple, i es fonamenta en un exercici de confiança mútua: el lector es compromet a comprar cada llibre i l’editor a posar en circulació aquelles obres que el lector encara no sap que vol llegir. És el mateix model que ja va funcionar a la primera etapa. No obstant, els llibres tindran una distribució comercial normal a totes les llibreries del país.

Els Quaderns de la Font del Cargol és una iniciativa comarcal amb projecció global. Amb direcció, disseny i autors del Maresme, i des d’aquí, és pretén difondre la realitat de la cultura del territori als Països Catalans.

La poesia, la llengua i la identitat de la comarca

El Grup de la Font del Cargol, amb el lideratge de Valerià Pujol, es projecta amb la perspectiva dels anys com un puntal en la construcció de la identitat del Maresme. També en la d’una Catalunya amb veu pròpia, rebel, que demanava espai en tots els àmbits de la vida després de la grisor del franquisme.

Buscant oxigen cultural i respostes. Així vaig arribar jo als poemes d’en Valerià Pujol i als llibres dels autors de La Font del Cargol, a finals dels anys 80, quan ja havien conclòs la seva activitat.

Els poetes de La Font del Cargol escrivien de temes dels quals només ens atrevíem a pensar en la intimitat. Amb les lectures d’aquells textos vaig forjar una part important de la meva visió del món. Allò que no aprenem a l’escola o fem al carrer, ens ho ensenya la vida, també els llibres.

Des de Premià de Mar i el Maresme, el Grup de La Font del Cargol va construir una proposta cultural en dues línies: una d’oberta, tothom podia escriure i expressar-se, en plena llibertat; i una segona en la que es va estructurar un sòlid relat literari, d’autors que continuarien la seva trajectòria consolidant una veu pròpia.

Tothom hauria de poder conèixer els seus referents. Amb la recuperació, ara, dels Quaderns de la Font del Cargol i la redacció del llibre ’Poesia, llengua i llibertat’, intento explicar, a través de moltes veus, tots aquells anys que a cop de poema va contribuir-se a crear una identitat col·lectiva de la qual en som deutors, una finestra oberta des del Maresme cap al món que encara perdura.