“Volem traslladar el debat sobre literatura actual a una llibreria emblemàtica”

2268

Conversem amb l’escriptor Jordi Carrion amb motiu de la posada en marxa del nou Cicle de Narradors Contemporanis, impulsat per ACM (Associació per a la Cultura i l’Art Contemporani de Mataró) i la llibreria Robafaves, on es fan els actes. El cicle apropa als seus lectors alguns dels escriptors més destacats del moment.

D’esquerra a dreta: Jordi Carrion, Manel Guerrero, Jordi Puntí, Lolita Bosch i el llibreter Xavier Vilert, a Robafaves.

Com i quan va néixer el Cicle de Narradors Contemporanis?
En Manel Guerrero i jo volíem traslladar el debat sobre la literatura actual (començaments de segle) a una llibreria emblemàtica com Robafaves. L’ACM estava treballant en projectes d’art contemporani i nosaltres volíem aportar-hi l’art literari contemporani.

Quin balanç fan de les primeres etapes?
La primera etapa, de 2001 a 2003, va ser una experiència enriquidora. El llibre que en va resultar és un document important sobre la literatura catalana (Monzó, Perpinyà, Jódar, Mesquida…) i castellana (Villoro, Vila-Matas, Fresán…) del canvi de segle. Encara es pot trobar a Robafaves.

En el cicle d’aquest 2011, quins són els escriptors que portaran?
Hem començat amb la Lolita Bosch i el Jordi Puntí i continuarem amb una parella igual de potent, en l’altra llengua nostra, el Manuel Vilas (autor de Amor i de Aire Nuestro, molt ben acollits per la crítica i el públic) i l’Agustín Fernández Mallo (un autor de referència, el seu darrer títol és El hacedor (de Borges), remake, que està sent molt discutit en aquests dies). Continuarem, si tot va bé, amb autors com Sergi Pàmies, Javier Pérez de Andújar o Robert Juan-Cantavella, però encara no estan confirmats definitivament.

El diàleg en directe entre el narrador i el públic continua sent important en temps de les xarxes socials?
Totalment. La conversa fragmentada és complementària a la conversa com a unitat, amb rostre i gestos.

Una llibreria com Robafaves és el millor espai per fer aquest tipus d’activitat?
Sens dubte, perquè la literatura només pot sobreviure amb el consum de llibres, i Robafaves, que és un espai de fons bibliogràfic, permet que el lector tingui accés no només a les novetats, també a la resta de l’obra dels autors convidats (i dels contemporanis o clàssics que ells recomanin).

De la primera trobada amb Jordi Puntí i Lolita Bosch què destacaria?
Com vam poder descobrir el seus modus operandi. El bilingüisme creatiu de la Lolita i la forma en què en Jordi crea lentament els seus textos…

L’Associació per la Cultura i l’Art Contemporani (ACM) quin tipus d’iniciatives promou?
Sobretot activitats d’art contemporani, de creadors com ara Domènec, Jordi Cuyàs, Xavier Arenós o Dani Montlleó, i de comissaris com ara Delícia Burset o Martí Peran. Només cito alguns noms de memòria, però n’hi ha molts altres. Són (o som) una de les forces que mouen Can Xalant. La llista completa de projectes, iniciatives, exposicions i publicacions es pot trobar a: http://www.acm-art.net.

COMPARTIR