El nou professor, un robot?

Anna Lladó.  Periodista. www.annalladoferrer.com
1038

Us imagineu que el nou professor o professora fos… un robot? Hi ha escoles i universitats, sobretot dels països asiàtics, que ja els han incorporat a les aules. De moment, en la majoria de casos, com a ajudants.

A ESADE, Escola Superior d’Administració i Direcció d’Empreses, els estudiants ja saben què és assistir a una classe impartida per un robot. Es diu Pepper i va néixer al Japó el 2014.

El robot, que té aparença humanoide, reconeix persones i emocions i parla fins a cinc idiomes. Passa llista a classe, explica la lliçó i posteriorment fa un test als alumnes. A banda de professor, també pot treballar com a recepcionista.

Segons Núria Agell, directora del Departament d’Operacions, Innovació i Data Science d’ESADE, el centre ha introduït, de manera experimental, la intel·ligència artificial a classes de grups reduïts. Ho ha fet tenint en compte que Pepper pot ajudar al mestre. Per tant, el seu paper és de suport al professor.

Agell explica que la incorporació dels robots a les aules “permet preparar als estudiants per a les empreses del futur”. Afegeix que “saber interactuar amb robots és una habilitat que haurem d’aprendre en un futur en el qual la intel·ligència artificial cada cop serà més present”.

Tot i això, Agell considera que els robots no substituiran els professors. Avui dia, afirma, el mestre continua sent imprescindible. Apunta que els robots són intel·ligents per a coses puntuals, mecàniques, però que el concepte global de la classe i la part estratègica i creativa correspon als humans. Almenys, de moment.

COMPARTIR