L’Ateneu de Caixa Laietana mostra Les Santes del fotògraf Janusz Szpakowski

Text: Albert Calls  // Foto: Enric Puche
1791

Un cop més som a les portes d’una nova edició de Les Santes, la Festa Major de Mataró i es pot veure una mostra amb el treball que els fotògrafs fan sobre aquest punt de trobada festiu, lúdic i ciutadà, un retrat artístic d’aquesta realitat compartida, any rere any, per milers de ciutadans.

Amb voluntat de recollir aquest testimoni fotogràfic i alhora artístic, la Fundació Caixa Laietana i l’Institut Municipal d‘Acció Cultural (IMAC) de l’Ajuntament de Mataró, organitzen una nova edició de la ja tradicional mostra fotogràfica sobre Les Santes, a l’espera de l’arribada de la festa, del 25 al 29 de juliol.

El fotògraf que ha realitzat l’exposició aquest any és l’artista polonès Janusz Szpakowski. La mostra aplega un recull d’imatges seves sota el títol “Instants d’un viatge”, capturades fotogràficament a l’edició passada de la festa de Les Santes.

L’acte inaugural de l’exposició va fer-se el passat 1 de juliol, a l’Ateneu de Caixa Laietana i es pot visitar fins el proper 31 de juliol. L’entrada és gratuïta.

L’EXPERIÈNCIA DE L’ARTISTA

El recull de retrats que es poden veure a la mostra són el resultat d’experiències personals de l’autor. “Les meves fotografies són un reportatge de les sensacions viscudes tot viatjant entremig de les festes de Les Santes. Sóc un viatger observador i captador d’instants, reprodueixo les meves impressions per tal de tenir un record de les emocions sentides”, explica Szpakowski.

El fotògraf també assegura que per treballar les imatges, prèviament es va entrevistar amb “Santeros de Mataró de tota la vida. Em van explicar com les vivien i jo els vaig preguntar què els agradaria veure, i em van respondre que reviure Les Santes”, comenta l’artista.

Per a Szpakowski, “posar-se enmig del desvetllament bellugós per treure imatges” ha estat tota una experiència. “Són els sis dies més intensos de la meva carrera fotogràfica, més concentrats. Vaig fer 4.600 fotografies de les quals se’n van seleccionar per a la mostra unes 90”, afegeix.

Pel que fa al procés de selecció, va començar a partir del mes d’abril. “Vaig anar guardant i eliminant. I al final van quedar imatges que són molt meves”, explica. Sobre la tècnica, l’artista polonès afincat a la capital del Maresme apunta que “cada fotògraf sap com ha de fer servir la seva càmera”.

EL RECONEIXEMENT DELS PREMIS

Janusz Szpakowski, artista especialista en fotografia social i de moda, i instal·lat professionalment a Mataró des de l’any 2000, ha obtingut diversos premis al llarg de la seva trajectòria. Entre els reconeixements més recents destaquen el primer premi en la categoria de reportatge de boda del Fuji Pro Master 2006, finalista en la categoria industrial de l’edició de 2007 dels Premios Lux, finalista en reportatge temàtic de l’edició de 2006 i finalista en la categoria de nus de l’edició de 2005 dels mateixos premis.

D’altra banda, a més d’una quinzena de premis de fotografia, el currículum professional i artístic de Szpakowski compta amb la realització de nombroses exhibicions i cursos masterclass arreu d’Europa.

COMPARTIR