La Fundació Naturgy activa un fons solidari per a la rehabilitació energètica d’habitatges de famílies en situació de vulnerabilitat

Text: Contingut elaborat amb la informació de la Fundació NATURGY
607

L’objectiu és assumir millores d’aquests habitatges en matèria de rehabilitació, equipament i eficiència energètica per donar suport a les llars i les famílies que més ho necessiten.

La rehabilitació exprés d’habitatges per millorar l’eficiència energètica, així com la millora de l’equipament a les llars (frigorífics, cuines, escalfadors, calderes i deshumidificadors) de les famílies més vulnerables poden suposar un estalvi de fins a 650 euros anuals, segons l’estudi “Re-habilitación exprés en hogares vulnerables. Soluciones de bajo coste”, realitzat per la Fundació Naturgy i que recull 76 solucions de baix cost per fer les llars més eficients energèticament.

Amb l’objectiu de dur a terme aquestes millores, la Fundació Naturgy ha posat en marxa el Fons Solidari de Rehabilitació Energètica, que es destinarà tant a intervencions directes en els habitatges per incrementar l’eficiència energètica com a la reparació i/o substitució d’equipaments que ho requereixin. Es tracta, en tot moment, d’obres ràpides i que es poden realitzar, preferentment, des de l’interior de l’habitatge, per no afectar elements comuns de les finques i per a les que no cal sol·licitar llicència d’obres ni permisos de la comunitat de propietaris.

D’aquesta manera, es treballa per esmenar la manca d’aïllament, una insuficient protecció contra el sobreescalfament solar i l’ús de materials inadequats en la construcció, que són les grans mancances dels habitatges que ocupen les famílies més vulnerables. “Un dels grans problemes del parc d’habitatges és que més del 70% es van construir abans de l’any 1978, que va ser quan va entrar en vigor l’obligació d’aïllar tèrmicament les cases. I gran part d’aquests pisos són habitats actualment per persones en situació vulnerable”, afirma el director general de la Fundació Naturgy, Martí Solà.

Qui se’n pot beneficiar?

Els principals beneficiaris del Fons Solidari de Rehabilitació Energètica són les persones en situació de vulnerabilitat que siguin propietaris o llogaters dels habitatges que s’han de rehabilitar. Com a pas previ, hauran de ser atesos per entitats del Tercer Sector amb les que la Fundació Naturgy té acords de col·laboració (Fundació Foment de l’Habitatge Social, Càritas, Habitat3, Creu Roja, Fundació Roure, Fundación Constructora Benéfica). També es podran acollir a aquestes ajudes les entitats del Tercer Sector o administracions titulars d’habitatges que gestionen llars habitades per persones en situació de vulnerabilitat energètica, i amb qui la Fundació Naturgy signi un conveni de col·laboració per a la utilització dels recursos del Fons Solidari.

Com es finança?

Segons els càlculs realitzats per l’estudi de la Fundació Naturgy, una rehabilitació energètica integral tindria un cost d’entre 20 mil i 35 mil euros, mentre que amb l’aplicació de mesures de baix cost es pot reduir fins als 5.000 i 7.000 euros. Aquests recursos surten del fons solidari que ha creat la Fundació.

“La nostra Fundació és la donant principal d’aquest fons que ara comença a funcionar i amb el qual confiem que podrem ajudar els col·lectius més vulnerables i mantenir activa la nostra línia d’acció per lluitar contra la pobresa energètica”, ha declarat Solà.

Per una banda, hi pot contribuir qualsevol persona: clients, empleats, proveïdors, ciutadans en general, associacions o altres tipus d’entitats, amb aportacions des d’1 fins a 10.000 euros, a través del web www.fondo.fundacionnaturgy.org. A més, també tindran l’opció de gaudir de la desgravació fiscal corresponent. D’altra banda, la Fundació Naturgy farà una aportació inicial i es compromet a contribuir al Fons Solidari amb el mateix import que hagin aportat desinteressadament els donants.

Què inclouen els ajuts?

Les despeses que assumeix el Fons són els materials, mà d’obra i projecte tècnic i llicències, si són necessaris, en el cas de les rehabilitacions. Compra de nou equipament, trasllat a l’habitatge i mà d’obra d’instal·lació, per les substitucions d’equipaments. I finalment, materials i mà d’obra, en el cas d’adequació d’instal·lacions.

 

COMPARTIR