Ruta: Sant Jeroni de la Murtra

Josep Grau.  MONTALTREK
959

A prop de Barcelona tenim un lloc on encara es respira la pau i els escrits ens diuen que s’hi pot “escoltar el silenci”. Entre boscos que no fa gaire ençà eren conreats, ara torna a haver-hi una vinya i un monestir que gràcies a un grup de voluntaris que s’encarreguen de la restauració, torna a lluir com abans. En el nostre camí visitarem uns quants llocs:

Creu de Montigalà: Situada a dalt del turó al que dona nom. Va ser erigida el 1913 per commemorar el 1.600 aniversari de l’Edicte de Milà, per part de l’emperador romà Constantí, que proclamava la llibertat de culte religiós i, per tant, posava fi a la persecució dels cristians.

Va ser sufragada pels oncles del famós poeta Josep Maria de Segarra, propietaris dels terrenys del voltant. Aquí l’autor passava temporades i es creu que hi va escriure el poema “Vinyes verdes vora el mar”.

Cal Alemany: És una masia d’estil italià de la qual només en queda les runes i un gran safareig voltat d’arcades fetes de totxo que el convertien en un indret pintoresc i atractiu. A més, havia estat una de les fonts de riquesa, ja que les bugaderes de Canyet rentaven la roba a la gent rica de Barcelona.

Aqüeducte de Sant Jeroni: Va ser construït a finals del segle XIX per portar aigua de Dosrius a Barcelona. Forma part d’un aqüeducte de 37 quilòmetres que travessa tot el sector meridional de la comarca del Maresme fins a arribar als barcelonins.

Sant Jeroni de la Murtra: Ja en temps de la guerra dels Segadors, aquesta vall, del terme de Canyet, va ser un lloc de resistència dels Miquelets (guerrillers) i més endavant ho fou per la guerra de Successió i del Francès.

Els monjos van comprar les terres i gràcies al suport econòmic de les classes socials altes van construir el monestir, a canvi els jerònims donaren suport a la monarquia en diferents ocasions. I a finals del segle XV, el rei Joan II va impulsar la construcció del claustre, el refectori i el celler del monestir. Més endavant, Ferran el Catòlic es va anar a recuperar a Sant Jeroni de la Murtra d’un atemptat fallit. També Cristòfol Colom va anar-hi per informar de l’èxit de la seva primera expedició. El monestir es pot visitar de dimarts a dissabte, entre les 10 h i les 13 h, i els diumenges en dos torns de visites guiades: a les 10’30 h i a les 11’30 h.

Itinerari: Circular | Durada: 1h 50 min. | Desnivell: 70 m. | Època: Tot l’any.

COM ANAR-HI?

Anem amb el cotxe per la ronda de dalt – Badalona i l’abandonem per la sortida 21. A continuació ens situem a LA DRETA, perquè en pocs metres prenem el segon carrer a la dreta, que és la Riera de Canyet. A allà un rètol ja ens indica Sant Jeroni de la Murtra. Si el seguim trobarem un aparcament on deixar el cotxe.

Per començar, baixem uns metres en direcció al mar i prenem el primer carrer a la dreta, que té l’autopista a l’esquerra.

Quan estiguem a punt d’arribar al final del carrer veurem un corriol estret i poc marcat a l’esquerra. L’hem de seguir fins a l’esplanada, des d’on veurem la Creu de Montigalà al cim. La prenem com a referència i anem pujant fins a arribar-hi.

Un cop arribem a la creu, i amb la vista posada a la direcció de la Vall de Betlem, podem veure, d’esquerra a dreta, unes arcades, que són les ruïnes de la masia Ca l’Alemany, el poblat ibèric del Turó d’en Boscà, l’ermita de Sant Climent i la de Sant Onofre i, a baix, Sant Jeroni de la Murtra.

Continuem per la pista ampla, que ens portarà a les ruïnes de Ca l’Alemany, i anem sempre a l’esquerra, fins que trobem dos corriols, d’entre els quals prenem el de la dreta, que ens condueix a la masia.

Aleshores tornem una mica enrere i prenem el caminet que surt a l’esquerra, fins a la primera cruïlla en què girem a l’esquerra, fins a trobar una fita que posa SL-C-144. En aquell moment prenem el camí que puja a la dreta i que dibuixa una “V” sobtadament. Al cap de poc haurem arribat a l’Aqüeducte de Sant Jeroni.

Arribem a una pineda i a l’esquerra dels pins hi ha una pista ampla que ens porta fins al monestir de Sant Jeroni de la Murtra. Un cop l’haguem visitat continuem per la pista de l’esquerra del monestir -on es troben les portes del celler- i al cap d’uns 500 metres trobem una cadena amb un mur. Entrem a aquest camí, situat a l’esquerra, i travessem la pineda. Poc després, trobarem en una cruïlla, on prendrem el camí de la dreta; una riera que fa baixada i ens fa passar per sota un pont.

Passem per davant d’una hípica, del carrer de la Carrerada, i quan arribem al final anirem a la dreta. Més endavant arribarem a una cruïlla amb contenidors i prendrem el carrer de l’esquerra, per tal de passar pel centre de Canyet. Després veurem un hórreo -un graner construït de fusta o pedra- dins d’una finca. Quan ho fem, hem de girar a la dreta per un carrer de pedres.

Després d’una forta baixada sortirem a la riera i a l’esquerra tindrem un petit mur i un camp. Quan la riera es faci més estreta, tindrem uns pisos a l’esquerra i haurem de pujar un carrer a la dreta i a l’esquerra per arribar al pàrquing, on hem deixat el cotxe al principi de l’excursió.

COMPARTIR