La força d’atracció del petit comerç

Text: Albert Calls  // Foto: Enric Puche
1809

L’Associació de Comerciants i Professionals del Nou Centre de Mataró (Bulevards de Mataró) va néixer l’any 2001 de la unió i l’esforç de dos grups de comerciants importants de Mataró: Nou Centre (Plaça Granollers i rodalies) i el Nou Parc Central. Uns anys més tard s’hi varen afegir dos grups més: Via Europa i Molins.

La creació de Bulevards de Mataró l’any 2005 va ser un punt d’inflexió, “la creació d’un distintiu propi per aconseguir que tots aquests grups sentissin més propera l’associació i poguessin engegar promocions i plans de dinamització conjunta amb una sola marca”, expliquen des de l’entitat.

Avui en dia, el col·lectiu està integrat per uns 100 associats de diferents sectors del comerç (alimentació, hostaleria, animals, assessories, regals, lleure, oci, esports, llar, mobles, decoració, habitatge, fotografia, imatge, informàtica, moda, salut, benestar i serveis) reunits en quatre grups de comerciants. També s’hi va incorporar l’Associació de Venedors de la Fira d’Artesania i Regal de Nadal de Mataró, que aplega més de 70 parades.

D’altra banda, Bulevards de Mataró està adherida i rep el suport de l’Agrupament de Botiguers de Catalunya (ABC) i la Confederació de Comerç de Catalunya  (CCC) i el de l’Ajuntament de Mataró (IMPEM) i la Generalitat de Catalunya (Direcció General de Comerç).

Jordi Llargués presideix una associació que té una junta directiva formada per comerciants d’establiments de les quatre zones que gestionen actualment: Biada, Tramvia/Pl. Granollers, Parc i Via Europa. Llargués està al capdavant d’un comerç de videojocs nous i usats, videoclub i servei de vending. “Estem donant un nou enfocament al negoci, la crisi és també motiu i oportunitat de replantejar-se, fer millores i superar mancances”, explica.

Pel que fa a l’entitat que presideix, Bulevards de Mataró, actualment està realitzant un cens complert de les zones que gestiona per tal de ser més propers i efectius. Disposa d’una quantitat de socis que fluctua durant l’any, tot i que es mou en una xifra d’uns 100 associats aproximadament. “Hem de reconèixer que aquest semestre i donades les dificultats que travessa el sector, s’ha retrocedit una mica, però esperem tornar a l’índex de 100 a finals d’any. Els sectors comercials que integren l’entitat són molt diversos i podem dir que el ventall compleix amb totes les tipologies actuals de comerços i serveis”, assegura Llargués.

Pel que fa a novetats destacables de l’associació comercial, la més recent és el canvi d’ubicació de la seu de l’entitat, fa uns dos mesos. “Del passatge Aneto, just a final de la Via Europa cantonada plaça Granollers, s’ha passat a disposar d’un lloc privilegiat dins de l’edifici de IMPEM en la zona Entitae, al carrer Herrera, on comptem amb tot el que pot desitjar tenir qualsevol entitat com la nostra per donar el millor servei al seus associats”, comenta el president, que també afegeix: “aprofito l’ocasió per donar les gràcies a tot l’equip de l’IMPEM per la seva col·laboració desinteressada. L’acolliment ha estat extraordinari”.

LA DINAMITZACIÓ I EL NOU ESCENARI COMERCIAL

Dins el programa d’actuacions previstes, l’associació Bulevards de Mataró segueix amb el seu pla de dinamització anual. La novetat més recent que indiquen és la reactivació de la xarxa de descomptes a les botigues. (En aquest aspecte es pot trobar informació més detallada a http://www.bulevards.com/ca/directori-descomptes).

D’altra banda, l’escenari de la capital del Maresme tindrà ben aviat un important agent dinamitzador com és l’arribada de la locomotora comercial El Corte Inglés. “La locomotora esperem que no passi a ser una piconadora… Bromes a banda, disposem de 24 mesos, des que ells es posin a treballar, per fer un esforç extra per posar el nostres comerços al nivell màxim dins de les nostres possibilitats. El desig més gran per part de tots crec que és que aquest pol d’atracció no resti concentrat dins de l’espai interior d’aquesta locomotora. Hem de ser capaços de generar en el visitants emocions i sentiments especialment atractius perquè visquin Mataró i els suposi un goig més anar de compres”, afirma Llargués.

Per al president de Bulevards, també, “aquest punt zero comercial pot esdevenir una espiral comercial tan forta de dins a fora com ho és endins. El repte és aconseguir que la força d’atracció del petit comerç sigui tan poderosa que aconseguim aquest efecte. Crec que ho sabem i ho sabrem fer, n’estic convençut”.

En paral·lel a l’arribada de El Corte Inglés, però, una assignatura pendent són els encaixos a la zona en el desenvolupament urbanístic per afavorir les connexions entre la locomotora comercial i l’àrea de comerços de Bulevards. “Com diria aquell, m’agrada que em faci aquesta pregunta. Després de quasi 10 anys d’estudis, converses, plantejaments previs, PTSECS, POECS, reunions, desavinences, contraindicacions, acords, noves ubicacions, reacords, compensacions, plataformes i jutjats… en el nostre cas i després del mareig final de tot, i donat que ja és un fet definitiu, la connexió a la zona Biada està resolta des del primer moment, però el que és la connexió per Ronda Prim ha quedat òrfena. De totes maneres puc indicar que en converses amb l’IMPEM i just amb l’entrada del nou regidor, hem trobat una predisposició extraordinàriament positiva per subsanar aquesta gran mancança”, explica el president de l’entitat de comerciants.

Un altre dels grans reptes pendents és l’encaix comercial de tots els nuclis de la ciutat. “Quan es parla sovint de comerç, s’oblida tot el potencial que té Mataró en aquest àmbit i no està al centre urbà?”, li plantejo a Llargués. “Si pretenem que només aquesta part d’excel·lència més la locomotora sigui tot el que pot oferir Mataró turístico-comercialment parlant, cometrem un gran error. Evidentment que el centre ciutat ofereix un lloc excel·lent per fer compres… Vull insistir, però, amb la idea que aquesta espiral turístico-comercial la podem aconseguir unint els eixos i afavorint que es consolidin amb tota la seva força”, assegura.

Però si hi ha un aspecte preocupant en aquests moments és el de la crisi, que colpeja la societat molt durament. Què es pot fer per fomentar el comerç local? Llargués ens explica el seu punt de vista: “L’any 2008 ens preguntàvem què podíem fer per ajudar el comerç. Vam passar fins i tot aquesta etapa en la qual vàrem descobrir en el curset de motivació que crisi etimològicament parlant només vol dir canvi. I anem pel tercer any seguit, pel camí del cansament, i això ha fet que molts companys hagin decidit prejubilar-se, d’altres tancar sense altra possibilitat, i els que encara estem dempeus i ferms, quedem dins de la resistència”. El president de l’entitat de comerciants també assegura que “ha estat i és un bon moment per prendre consciència de moltes coses, també dels nostres hàbits de consum. M’agradaria que ja que som tan conscients a l’hora de consumir, recordem que la macroeconomia és tan sols la suma de la microeconomia i que nosaltres, tots plegats, estem decidint dia rere dia el futur microeconòmic del comerç de Mataró. Una microeconomia que sustenta milers de persones, botiguers, col·laboradors i familiars. Prenem consciència de què hi ha al darrere de cada centímetre comercial i d’on arriba cada cèntim que gastem”.

I dins aquest nou rol en temps difícils, Bulevards de Mataró treballa per fer el possible perquè el clients  s’acostin  als seus comerços associats i es trobin a gust i gaudint de passejar i anar de compres. Per això, entre les campanyes de l’entitat hi ha obtenir la fidelització dels clients i es treballa en una targeta de fidelització.

Llargués es declara partidari d’establir col·laboracions entre les entitats comercials de Mataró. “Tot el que sigui compartir a la llarga porta beneficis a les entitats que ho fan, repeteixo, saber compartir”, assegura. D’altra banda, davant les grans superfícies, el ‘gran adversari’ del comerç urbà, afirma: “Hi són, acceptem-ho… i des d’aquesta perspectiva comprendrem quin és el millor camí per a nosaltres. El camí és llarg per a tots”.

Després de tots els temes que s’han tractat demano al president de Bulevards una reflexió final. “Recordar que els carrers de la nostra ciutat són així també perquè disposem d’aquest comerç tan emprenedor. Prenem consciència de com volem que sigui la nostra ciutat d’ara, que la del futur està per venir. Fes del comerç una emoció sensacional ara!”, conclou.

COMPARTIR