El Menjar cura! és una campanya de captació de fons impulsada pel Consorci Sanitari del Maresme (CSdM), amb el suport de l’Ajuntament de Mataró, per promoure la recerca sobre disfàgia, que és la dificultat per empassar bé. Es tracta d’una patologia molt freqüent a les societats desenvolupades, i afecta la majoria dels ancians i de les persones de totes les edats amb afectacions neurològiques greus.
Amb aquesta campanya es busca la implicació del teixit empresarial de la comarca i de la societat civil. Aquelles persones que, a títol individual, vulguin col·laborar, poden fer les seves donacions a través de la web http://impulsemlarecerca.csdm.cat i en els diferents actes presencials que és durant a terme fins a finals d’any (tallers de cuina, conferències, un sopar solidari…).
Què és la disfàgia?
La disfàgia dificulta empassar i, sovint, s’expressa en forma de tos a l’hora de menjar o beure. Causa infeccions respiratòries, desnutrició i deshidratació i, per tant, afebleix l’estat general de les persones que la pateixen tot accelerant la seva dependència i pèrdua de qualitat de vida.
És una malaltia molt associada a l’envelliment (una de cada quatre persones de més de 70 anys no empassa bé), però també la tenen gairebé la meitat de les persones que han patit un ictus (més del 45%) i prop del 90% de les persones amb Alzheimer, Parkinson o paràlisi cerebral. Malgrat ser una malaltia tan comuna, en el 80% dels casos no està diagnosticada.
La disfàgia i el Maresme
Només a la ciutat de Mataró, es calcula que podria haver unes 3.000 persones afectades, amb problemes per menjar i beure amb normalitat, d’entre elles, el 80% dels hospitalitzats en centres sanitaris i en residències geriàtriques. Quant a l’Hospital de Mataró, pateixen disfàgia la meitat dels ancians ingressats.
Objectius de la campanya El menjar cura!
Endegar dos projectes de recerca per diagnosticar i tractar la disfàgia en dos col·lectius especialment sensibles del Maresme, per millorar la seva salut i la qualitat de vida:
- Nens i adolescents amb afectacions neurològiques greus, projecte que es desenvolupa en col·laboració amb l’escola d’educació especial L’Arboç, de la Fundació Maresme. Els seus alumnes seran els beneficiaris d’aquesta acció, que consisteix en un diagnòstic de cada infant, un pla personalitzat d’adaptació de la dieta i un treball conjunt amb les famílies per mostrar com es poden preparar a casa plats apetitosos, nutritius i de textura modificada.
- Ancians hospitalitzats. Aquest projecte es desenvolupa i consisteix a realitzar un diagnòstic precoç i l’adaptació de la dieta a 500 pacients de més de 70 anys ingressats a l’Hospital de Mataró. També es treballarà amb les famílies per promoure la preparació casolana d’àpats de textura modificada. Amb aquesta intervenció s’intenta millorar el seu estat nutricional i reduir la taxa d’infeccions respiratòries i reingressos, a més d’incrementar la supervivència i la qualitat de vida dels afectats.
En ser la disfàgia un trastorn digestiu que pot comportar diverses complicacions, l’alimentació dels que la pateixen sol exigir un canvi radical, sobretot pel que fa a la textura. Per això, a més de la recerca i de la detecció precoç, la campanya El Menjar cura! Busca recaptar fons per produir una sèrie de vídeo-receptes de plats de textura modificada perquè, tant en els centres sanitaris com a les llars de les famílies, es puguin preparar aquests menús.
Recerca global, impacte local
El Menjar cura! s’emmarca en la política estratègica del CSdM de fomentar la investigació biomèdica lligada a la comarca. L’entitat destina actualment més de 800.000 € anuals a activitats de recerca i l’objectiu és poder arribar al milió d’euros gràcies a la implicació del teixit social, associatiu i institucional del territori.