El Nadal més personal

Text: Gemma Ponce
1462

El Nadal aquest any serà diferent. Les festes estaran marcades per les restriccions per prevenir el contagi de la COVID-19. Les reunions seran limitades a 10 persones, sempre que siguin de dos grups de convivència. A més, el toc de queda seguirà vigent, malgrat la flexibilització en els dies clau. Tot plegat, un seguit de mesures que capgiren la tradició de moltes famílies i que, sens dubte, suposen un daltabaix emocional.

El psicòleg Josep Masclans, del Centre Mèdic Pere Grau del Masnou, remarca la importància de fer l’esforç de “racionalitzar la situació actual, connectar amb la realitat, per no sentir les mesures com a una imposició”. Per aquest motiu, fa falta actuar amb responsabilitat “les nostres accions són part essencial de l’esdevenir dels dies i mesos futurs. No és tant una imposició com una actitud nostra davant el virus. Els nostres actes han d’aliar-se amb la salut i ser una barrera a la propagació, a la malaltia”.

Certament, per a molts les festes signifiquen retrobaments, que enguany no seran. Durant la temporada de Nadal augmenten les reserves de bitllets d’avions. El 2019 van ser d’un 15%, però enguany es preveu que no sigui així. La pandèmia ha rebaixat el ritme dels aeroports i hi ha retorns que hauran d’esperar. És el cas del mataroní Francisco Javier, que viu a Zurich i fa poc més d’un any que no visita la família. “És per responsabilitat”, argumenta convençut, i es resigna a no tornar fins que la situació sigui l’adequada.

Tanmateix, malgrat la proximitat, aquest any hi ha famílies que no es reuniran per complet. A casa la Carmen la nit de Nadal en són 18. No es trobaran i a l’àvia se li humitegen els ulls quan hi pensa. La il·lusió de tenir la família sencera durant unes hores li comença setmanes abans. Amb el seu marit ho cuiden tot, fins a l’últim detall, perquè no falti de res a la taula. No hi haurà tió, però sí l’escudella de cada any. Tan bon punt estigui preparat els fills l’aniran a buscar per menjar-se-la cadascú a casa seva.

Ells dos passaran el Nadal en companyia. Però a Catalunya el 42% de les persones que viuen soles tenen més de 65 anys, segons dades d’Amics de la Gent Gran, que assegura que el col·lectiu té un major risc de patir aïllament social i soledat no desitjada. Experts de la UOC adverteixen que durant les festes augmenta la sensació de soledat en la tercera edat. Per fer-hi front, la Generalitat ha establert criteris de sortida i retorn dels geriàtrics, per tal de facilitar l’acompanyament en aquestes dates. No obstant, el psicòleg Josep Masclans aconsella “connectar amb la realitat i optar per la protecció”, ja que es tracta d’un col·lectiu de risc i si hi hagués un brot “la sensació de responsabilitat i culpa seria terrible”.

Així doncs, les festes no són una treva al virus. Fa mesos de l’inici de la pandèmia i el personal sanitari arrossega el desgast de la primera onada. “Personalment, m’agradaria ser a casa”, comenta la Gemma. La nit de Nadal treballa com a auxiliar d’infermeria a l’hospital de la Vall d’Hebron. La incomoditat de passar hores amb els equips de protecció individual, doble mascareta i en una tensió constant l’esgota mentalment. No obstant, serà el primer any que fa el torn i admet que li fa il·lusió viure’l amb els companys i fer pinya amb ells. Al cap i a la fi, serà una nit més, en la qual no es pot abaixar la guàrdia, però especial.

Tot i això, la nit més esperada de totes és la de Reis. Els nervis dels infants no es palparan enguany a les cavalcades multitudinàries. S’han presentat alternatives i, de fet, a Barcelona es retransmetrà per televisió. Pel que fa al Maresme, l’Ajuntament de Mataró proposa una connexió virtual amb Ses Majestats, durant la qual mostraran l’activitat frenètica que comporta llegir les cartes i d’aconseguir les joguines.

Aquestes festes no seran les mateixes de sempre, però per aquest motiu, és important que “pensem i fem nostres els valors essencials de Nadal; solidaritat i amor al proïsme. Enguany podem ser-ho comprant en comerços de proximitat, invertint en Cultura i anant als bars i restaurants”, comenta Josep Masclans.

No obstant, el 2020 ve marcat per les absències. Per aquest motiu, el psicòleg recalca la importància de tenir en record “les absències definitives i pensar que pel que fa a les circumstancials és millor prevenir que curar, no paga la pena córrer riscos de salut innecessaris i ens tornarem a reunir més endavant”. En aquest sentit, també adverteix que “segurament aquest any i després del que ens ha tocat viure, el Nadal i les festes seran propicis per fer aflorar sentiments, emocions negatives, com la malenconia i tristesa. Cal que no ens espantin, és normal que es despertin aquests sentiments”. Però, en cas que hi hagi un malestar emocional persistent, és aconsellable recórrer a atenció professional.

COMPARTIR