‘La producció vidriera al Maresme’, darrera novetat editorial de l’Arxiu Comarcal del Maresme

Text: Arxiu Comarcal del Maresme
734

En les estranyes circumstàncies que ens envolten s’han clos els actes de celebració del centenari de la Cooperativa Cristalleries de Mataró, que s’han desenvolupat des del 2019, amb col·laboració de l’Arxiu Comarcal del Maresme i l’Associació Vidre Bufat Mataroní, i la participació puntual de diverses entitats i institucions, tant públiques com privades, i també el Consell Comarcal del Maresme i l’Ajuntament de Mataró. Durant aquest bienni de celebració s’han dut a terme conferències, xerrades, demostracions artesanes… i fins i tot un festival musical per vindicar el llegat cultural i social de la que fou la cooperativa més important del país dedicada a la producció de vidre bufat.

Com a colofó dels actes de celebració, l’Arxiu Comarcal del Maresme acollí una gran exposició a la seu de l’Arxiu, a Can Palauet, entre el 22 de gener i el 8 de març del 2020. Per aquesta mostra passaren prop de cinc mil persones i fou un èxit de públic i de crítica. El llibre, que tot just s’ha editat, n’és el catàleg que n’amplia els continguts i està cridat a ser un referent en la matèria tant a nivell comarcal com nacional.

El llibre del vidre al Maresme surt del ‘forn’

Pot semblar al·legòric, però aquest llibre ha sortit del forn del vidre literalment, ja que l’entitat Vidre Bufat Mataroní, que l’ha impulsat, aplega no només extreballadors de la cooperativa, sinó perquè molts dels que hi han participat estan més o menys vinculats familiarment i sentimental a aquesta cooperativa.

El llibre, a més de ser el catàleg de la mostra, és una monografia ambiciosa que aborda la temàtica de la producció del vidre des dels fenicis fins als nostres dies i engloba la comarca de cap a cap. Arqueòlegs i historiadors han treballat conjuntament per oferir el bo i millor del seu mester. Joan Francesc Clariana, Joan Antoni Cerdà, Margarida Colomer, Mercè Calpe i Victor Ligos, sota la coordinació del director de l’Arxiu Comarcal del Maresme, Alexis Serrano, han elaborat una monografia extensa (239 pàgines) ricament il·lustrades amb fotografies i documents procedents en gran mesura del fons documentals que custodia l’Arxiu Comarcal.

El llibre es pot adquirir a les llibreries de la comarca, així com també directament a la pàgina web de l’editorial Efadós.

Per primer cop s’aborda monogràficament la dilatada història vidriera de Mataró i del Maresme en un únic volum. Amb motiu del centenari del naixement de la cooperativa Cristalleries de Mataró, l’Arxiu Comarcal del Maresme, que custodia el seu fons documental, ha promogut l’edició d’aquest llibre format a partir dels textos dels principals especialistes en la matèria: historiadors, arqueòlegs i entesos vinculats a la producció vidriera comarcal. En les seves pàgines, ricament il·lustrades, es condensa la història del vidre de l’antiguitat a la comarca, dels tallers productors d’època moderna i contemporània, i de la fàbrica més important dedicada a la producció vidriera de la península Ibèrica.
COMPARTIR