1.000 milions d’euros per a la transformació digital

Eli Guillen.  Màrqueting digital. www.eliguillen.es
464

Vivim en un país de microempreses, autònoms i empreses de menys de 50 treballadors que sumen el 98,99% del total i el 49% de l’ocupació. Empreses, moltes d’elles, que es troben amb dificultats econòmiques i amb problemes per adaptar-se a les noves demandes del mercat digital.

La digitalització és un procés essencial en qualsevol negoci. Amb el canvi de paradigma provocat per la crisi de la COVID-19 fer-la de manera eficaç ja no és una simple qüestió de progrés, sinó de supervivència.  Alguns experts calculen que, en els pròxims anys el 40% de les empreses desapareixeran si no es mouen en el camí de la transformació digital.

Immersos en plena explosió de les noves tecnologies, encara gairebé la meitat de les micropimes del país i un 25% de les que tenen més de 10 treballadors no disposen de pàgina web, segons dades de l’Institut d’Estudis Econòmics.

A eliguillen.es afirmem que la digitalització s’ha convertit en un factor clau per a qualsevol empresa que vulgui prosperar en aquesta nova realitat. Així, amb l’objectiu de seguir millorant el nivell de maduresa digital del teixit empresarial s’ha creat un pla de digitalització de pimes pel període 2021- 2025 amb un pressupost de 1000 milions d’euros.

Aquest pla té previst:

  • Incorporar a les Pimes un paquet d’eines de digitalització (formació, pàgina web, sistema de gestió de recursos ERP, gestió de clients CRM, venda per internet, màrqueting digital…)
  • Fomentar l’automatització de processos i innovació tecnològica, així com l’emprenedoria en l’àmbit digital.
  • Accions per a impulsar els models més complexos i innovadors, de major risc, basats en tecnologies disruptives i l’ús intensiu de dades.
  • Complementar el pla amb iniciatives dedicades especialment a impulsar la digitalització en els àmbits de la indústria, el turisme i el comerç.

Tanmateix, permeteu-me una mica d’amargor, són molts els programes i agendes ja en curs, públics i privats, que tenen com a objectiu la digitalització del teixit empresarial. Però han tingut un impacte limitat.

Seria el moment de preguntar-nos per què i ser crítics. En la meva opinió falten els principis bàsics de qualsevol comunicació efectiva: adaptació del missatge a l’interlocutor, utilització del canal adequat, claredat i precisió, escolta activa i, sobretot, empatia.