Ruta: El Castell de Palafolls

Josep Grau.  www.montaltrek.org
589

Quantes vegades haurem passat per l’autopista i abans de Tordera veiem un castell davant nostre i pensem que ens agradaria anar-hi? Doncs bé, aquest dia ha arribat. Hi anirem i veurem el següent:

Poliesportiu El Palauet: El poble de Palafolls va voler tenir un pavelló com el Palau Sant Jordi de Barcelona i va contractar al mateix arquitecte japonès, l’Arata Isozaki, per construir un poliesportiu més petit, concretament amb una capacitat per a 300 persones. No obstant, té les mateixes característiques, compta amb 3 pistes per multiesports d’interior.

Cal Oller: Masia tradicional del segle XVII. A la façana principal hi ha una finestra amb una creueta gravada al llindar, que és de tradició gòtica. Tanmateix, en les obres de rehabilitació es van descobrir quatre sitges a on es guardava el gra de les collites. Actualment és un allotjament de turisme rural.

Castell de Palafolls: Està documentat des de l’any 1035. Constava d’una planta petita que servia per controlar el pas per la Vall de la Tordera de persones i carruatges amb mercaderies que provenien de Girona i es dirigien cap a Barcelona per la Via Augusta. Des de dalt de la torre la visibilitat sobre la vall que formen Palafolls, Tordera i Blanes és perfecta. En el s. XIII es va edificar tota la muralla exterior que dona grandiositat al castell.

Té una planta irregular allargada, dividida en dos recintes. Per una banda, el recinte sobirà és el més alt i està format per un cos massís, fortificat, al qual s’accedeix per una porta de mig punt restaurada. A mà esquerra es veuen uns arcs que devien sostenir un gran saló  gòtic. Al costat hi ha la cisterna, coberta amb volta de canó, on encara es perceben les marques de l’encanyissat. Una mica més amunt, es troba la capella molt restaurada.

D’altra banda, el recinte jussà, d’època gòtica, forma una gran plaça d’armes, a l’extrem de la qual hi ha les restes d’una gran torre, des d’on es controlava el pas per la Vall.
 

Itinerari: Circular | Durada: 1 h. 40 min | Desnivell: 140 m.
Distància: 5.6 Km | Època: Tot l’any
Track a wikiloc: Castell de Palafolls des de Palafolls

 
COM ANAR-HI?

Anem fins a Palafolls, i al costat mateix del poliesportiu El Palauet, tenim l’avinguda de la Ribera d’en Burgada, on hi ha un magnífic aparcament. Comencem a caminar en direcció a l’Institut Font del Ferro, pel camí que hi ha al costat de la riera d’en Burgada.

Anem pujant per un camí obert i ample, fins a arribar a la paret de l’Institut. Girem A LA  DRETA, passant pel davant de la porta principal de l’institut. Travessem una rotonda i ens enfilem uns 40 metres per la carretera que surt al davant nostre i girem a L’ESQUERRA pel Camí Vell del Castell.

Passem per Cal Oller i en arribar a una bifurcació, anem A LA DRETA i passem per Can Bigues. Sense deixar el camí, passem per La Ciutadella, que són diverses cases agrupades, però si volem veure les ruïnes del que va ser la Ciutadella, uns 500 metres més amunt, surt un petit corriol a esquerra i al cap d’uns 30 metres, trobem els restes de l’antiga ciutadella.

Tornem al camí principal i quan acaba la pujada arribem a la primera casa de la Urbanització Mas Carbó. Prenem un sender A LA DRETA i en arribar al cim, entre els arbres veurem el Castell a esquerra. Hem de deixar el camí i travessar unes roques i ja haurem arribat al Castell de Palafolls.

Després de gaudir de les seves estances i contemplar la vista, iniciem la tornada per la pista ampla que surt A L’ESQUERRA DEL CASTELL. Passats uns 200 metres, surt un corriol A L’ESQUERRA amb baixada que hem de prendre. El seguim  sense deixar el camí principal i ignorant un parell de desviaments, fins a sortir a una pista ampla que seguim A LA DRETA, fins a arribar a la carretera.

Girem a LA DRETA i sense deixar la carretera, passem pel davant del camp de futbol i enfilant el carrer Roig i Jalpí, anem seguint-lo fins a arribar a l’aparcament on hem començat la ruta.

COMPARTIR