Descobrir el món a cop de pedal

Text: Redacció  // Foto: Cedides
873

Cossetània Edicions acaba de publicar el llibre En bici elèctrica per Catalunya. 21 itineraris de cicloturisme tranquil, del periodista i escriptor maresmenc Rafael Vallbona, sobre la pràctica d’aquest esport que permet mantenir-se sa alhora que es descobreixi l’entorn més proper. Us proposem el coneixement del territori a través d’aquest llibre i la seva posada en pràctica. També trobareu el QR per accedir a una de les rutes de la guia, que inclou recorreguts per 22 comarques.

Fins fa poc, el cicloturisme era una activitat per a gent jove i ben preparada físicament. Semblava que l’ús majoritari de la bicicleta quedava restringit a passejades curtes i de mobilitat en l’entorn urbà. Però les bicis elèctriques han capgirat aquesta idea. Actualment gairebé qualsevol persona pot practicar el cicloturisme.

En el seu afany per difondre l’ús de la bicicleta, l’escriptor Rafael Vallbona publica En bici elèctrica per Catalunya (Cossetània edicions), un llibre amb 21 itineraris per tot el país pensats per ser recorreguts amb bicicleta elèctrica, però que també es poden fer amb híbrida, gravel o BTT. Només depèn del coratge de cadascú.

Els itineraris posen el país a l’abast de tothom d’una manera saludable, divertida i respectuosa amb el territori. Són 21 itineraris, de la Terra Alta al Baix Empordà, i del Pallars Jussà, al Maresme. En total sumen 1.040 quilòmetres. La ruta més llarga és per la Vall de Llémena (88,5 km) La que té menys quilometratge és l’ascensió al santuari del Corredor (26 km) No dubteu que, per allà on pedaleu, uns paratges insòlits i bells us esperen.

Per posar a prova la capacitat de les bicis elèctriques (o de les cames), els itineraris sumen un total de 17.382 metres de desnivell acumulat. La ruta que té més desnivell és l’ascensió a la capçalera del Ter i del Freser (Ripollès), amb 1.390 metres de pujada, i la que en té menys és la volta als oliverars del Baix Camp, amb 474 metres d’ascensió.

Els recorreguts del volum estan dissenyats com a circuits ciclistes on el paisatge, la descoberta i el patrimoni són els valors protagonistes, evitant promoure la idea competitiva que caracteritza el cicloturisme esportiu. No hi ha pressa, on no hi arribin les cames, hi arriba el motor. Perquè, descobrir el món a cop de pedal és una manera cosmopolita i oberta de viatjar.

Els itineraris transcorren per 22 comarques: De Gandesa a Batea (Terra Alta), la reserva de Sebes (Ribera d’Ebre), oliverars del Baix Camp, el paratge de Prades (Conca de Barberà), la vall del riu Corb (Urgell / Conca.), el parc del Garraf, l’altiplà central (Segarra / Anoia), les serres de la Noguera i Guissona (Noguera / Segarra), Torà i el santuari de Pinós (Solsonès), el Cogulló de can Torra(Bages), la serra de Castelltallat (Bages) les terres altes del Moianès, el Corredor, (Maresme / Vallès O.), Arbúcies, Riells i Coll de Té (Vallès O.), la vall de Barcedana (Pallars Jussà), la serra de Boumort (Alt Urgell), la Gleva i les rieres del Lluçanès (Osona), la vall de Llémena (Gironès / Garrotxa), la volta a les Gavarres (Baix Empordà / Gironès), les capçaleres del Ter i del Freser (Ripollès) i el Pla de l’Estany.

Una proposta entre oliveres i el mar

La plana del Baix Camp s’assenta a l’extrem meridional del camp de Tarragona. Protegida del fred pel sistema prelitoral, s’inclina suaument fins el mar, en un terreny agrícola d’oliveres, avellaners i vinya. És una ruta fàcil per l’espessa xarxa de camins i carreteres locals, per descobrir on es conreen les oliveres que produeixen un dels olis d’arbequina més apreciats…

Itinerari del llibre En bici elèctrica per Catalunya. 21 itineraris de cicloturisme tranquil, del periodista i escriptor maresmenc Rafael Vallbona i editat per Cossetània Edicions. Podeu llegir l’itinerari al complert aquí.

 

COMPARTIR