El dia de l’alliberament

Text: Albert Calls  // Foto: J.M. Ponce
422

La fi del peatge de la C-32 ja és un fet. La nit del 31 d’agost es van aixecar les barreres i els cotxes van començar a circular-hi sense haver de pagar. Una reivindicació històrica que el pas del temps ha fet tangible i que va celebrar-se des del moviment cívic Preservem el Maresme. Per davant, queden molts reptes pendents en la mobilitat a la comarca i un futur encara incert.

La coordinadora Preservem el Maresme va convocar un acte a Vilassar de Dalt, la nit del 31 d’agost. En la celebració es van fer parlaments i la lectura del manifest de l’entitat, amb l’assistència de moltes persones que durant tots aquests anys han participat en la reivindicació, a més de polítics del territori.

Al tall de la mitjanit el peatge de la C-32 ja s’havia obert feia estona. Nombroses persones hi van anar, però, a rebre els cotxes que passaven ja sense haver de pagar, amb sorpresa, eufòria i dubtes. També va haver-hi qui va aixecar les barreres que faltaven o qui se les enduia a casa de record. Imatges per a la història!

El portaveu de Preservem el Maresme, Antoni Esteban, va fer balanç de la jornada. “És una data històrica que cal celebrar. El final d’una lluita de molts anys, amb perserverança i constància. David ha vençut a Goliat. Estarem vigilants, però, a partir d’aquest dia”. Esteban també va afegir: “Acaba una etapa i comença una nova feina. Cal solucionar el transport públic per poder parlar de la pacificació de la N-II. Es rebaixarà el trànsit però hem d’aconseguir els zero morts en aquest tram i que sigui un passeig de poble, com venim reclamant”.

La fi del peatge tanca la concessió de l’autopista Montgat-Mataró inaugurada el 1969, la primera autopista de peatge de l’Estat, que va completar-se amb l’allargament el 1994 fins a Palafolls.

A principis dels 90 va crear-se la Plataforma Unitària, la primera mobilització important contra la privatització i els impactes sobre el sòl agrícola de la C-32. 10 anys més tard, arran del projecte dels laterals de l’autopista C-32 es va crear Preservem el Maresme, com a confluència d’entitats veïnals i ecologistes, junt a les plataformes que reclamaven el trasllat de la N-II a l’autopista. Un moviment cívic que ha seguit fins avui en dia i que en el seu manifest reivindica que “cal aprofitar aquest pas històric amb urgents debats i mobilitzacions que caldrà afrontar entre tots”.

Em el manifest es destaca també prioritzar un transport públic de tren i autobús intermodal; la conversió de la C-32 en una via comarcal, que afavoreixi el transport públic i la progressiva pacificació de la N-II amb carril bus, carril bici i espais de vianants, entre d’altres aspectes.

Per la seva banda, des del Consell Comarcal del Maresme (CCM) s’ha celebrat la fi del peatge i l’aixecament de les barreres que posa fi a una reclamació històrica, centrant ara tots els esforços en la pacificació de la N-II a partir de la seva progressiva conversió en via urbana. “L’aixecament de barreres posa la primera pedra i facilita el camí per aconseguir un dels grans reptes que tenim al Maresme, que és aconseguir una carretera N-II més segura que només absorbeixi el trànsit local i una substancial millora del transport públic que faciliti l’abandonament del vehicle privat”, va dir el president del Consell Comarcal Damià del Clot, que junt a diferents càrrecs electes va participar en l’acte per celebrar l’aixecament definitiu de l’històric peatge de Vilassar de Dalt.

Descongestió de la N-II

L’estudi realitzat per la Generalitat, a instàncies del CCM, sobre els efectes en la mobilitat de l’alliberament dels peatges que va presentar el vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, a les alcaldies del Maresme, parteix de la base que la N-II viurà una important descongestió, desigual al llarg del seu traçat.

Segons també informa el CCM, en el Baix Maresme, es calcula que la circulació per la carretera es reduirà entre un 25% i un 40%, un percentatge que superarà el 50% en el tram Mataró-Sant Andreu de Llavaneres i que s’anirà diluint a mesura que s’apropa a l’Alt Maresme amb valors d’entre el 15% i el 30% segons el tram.

La previsió és que el 85% del trànsit interurbà fins a Calella es canalitzi a través de l’autopista i que es reverteixi la situació a l’Alt Maresme, on fins ara ha estat la N-II la que ha aglutinat més circulació.

D’altra banda, en aquest escenari, que allunya els presagis de col·lapse i defensa que l’autopista té prou capacitat per absorbir el nou trànsit, el govern català preveu la millora de la connectivitat amb la construcció fins el 2026 de sis nous enllaços entre l’autopista i la N-II i completar els de Sant Andreu de Llavaneres i Pineda de Mar. Precisament, el compromís de la Generalitat és invertir 120 milions d’euros entre 2022 i 2026. La meitat destinats a les millores de connectivitat a la C-32 i l’altra a la pacificació de la N-II amb un projecte constructiu per a la integració urbana de la carretera al Baix Maresme i diversos projectes per trams per a la pacificació de la N-II a l’Alt Maresme.

COMPARTIR