El darrer documental de Clack repassa la història de repressió dels protestants catalans

Redacció.
438

S’estrenarà el novembre a la Mostra de Cinema Espiritual, organitzada per la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat, a diversos poblacions catalanes, entre les quals Mataró, Terrassa, Sabadell i Barcelona.

Protestants, la història silenciada és el nou documental de la productora mataronina Clack, en el qual es repassa la repressió viscuda per les comunitats evangèliques històriques que van començar a implantar-se a Catalunya, especialment a les àrees urbanes, ara fa una mica més de 150 anys. Especialment després de la Guerra Civil i amb major o menor intensitat fins l’inici de l’etapa del desarrollismo, els membres de les esglésies protestants van veure clausurats i atacats els seus temples i van haver de mantenir la seva fe en trobades en cases particulars. Si eren descoberts en aquests cultes, els seus participants eren multats, de la mateixa manera que si distribuïen qualsevol producte cultural vinculat a aquesta religió. Igualment, els infants eren estigmatitzats a les escoles, les parelles que volien casar-se fora de l’Església catòlica tenien moltes dificultats per a aconseguir-ho i els membres d’aquestes comunitats havien de ser enterrats en zones separades dels catòlics en els cementiris tradicionals, sovint en molt males condicions.

De 52 de minuts de durada, la peça audiovisual –narrada a partir del testimoni de Noemí Cortés, membre de la comunitat del carrer Terol de Barcelona– inclou declaracions de Josep-Lluís Carod-Rovira en la seva faceta d’estudiós del protestantisme, el crític d’art Daniel Giralt-Miracle, de confessió evangèlica, la historiadora Marta Velasco, autora de l’estudi ‘Los otros mártires’, o el també historiador Federico Vázquez Osuna, autor de ‘Les esglésies evangèliques històriques de Barcelona’.

S’estrenarà aquest mes de novembre en el marc de la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya, que té lloc entre el 15 i el 30 d’aquest mes i impulsa la Direcció General d’Afers Religiosos del Departament de Justícia de la Generalitat. Es podrà veure a Mataró el dimarts 16 de novembre en un acte al Foment Mataroní, el dissabte 20 al temple protestants del carrer Tallers de Barcelona i el dimarts 22 al Casal Pere Quart de Sabadell.

Dirigit per David Casals, Júlia Solé i Sergi Martí a partir d’una idea original del propi David Casals, el documental compta amb el suport de la Direcció General d’Afers Religiosos, el Memorial Democràtic de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i la Fundación Pluralismo y Convivencia. S’estrenarà dins la Mostra de Cinema Espiritual promogut per la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat a partir del 15 de novembre.

El documental, a més, posa llum sobre un episodi poc conegut: com la manca de llibertat religiosa i la repressió exercida pel règim franquista van ser un factor clau a l’hora d’excloure la presència d’Espanya en el Pla Marshall de reconstrucció europeu. En efecte, el senador nord-americà Alvin O’Konsky va aconseguir que la Cambra de Representants aprovés el 30 de març de 1948 la inclusió d’Espanya en aquesta acció clau de la postguerra. Però el president Eisenhower, de confessió baptista, ho va vetar, supeditant aquest acord a una autèntica liberalització del règim espanyol i a la concessió de llibertat religiosa.

COMPARTIR