Ens cal més omega-3

José Ma Guillén Lladó.  Psicòleg i terapeuta ment-cos. www.josemariaguillen.com
741

Els àcids grassos omega-3 formen part de les membranes neuronals, faciliten la sinapsi nerviosa, modulen els neurotransmissors, intervenen en la formació d’algunes hormones, en l’equilibri del sistema immunitari, i ens poden ajudar a prevenir i millorar importants problemes de salut, tant físics com mentals, fet corroborat per milers d’estudis científics —si us interessa, en el llibre El Quinto Cerebro hi trobareu un recull dels més interessants.

En general, els omega-3 —EPA i DHA— són antiinflamatoris, mentre que els omega-6 són inflamatoris. Els obtenim de l’alimentació. Son precursors d’eicosanoides, que poden ser bons o dolents, com el colesterol, però necessaris per regular la resposta inflamatòria del sistema immune. El gran problema rau en què l’alimentació occidental és molt més abundant en omega-6 que en omega-3, i això fa que l’organisme estigui en una situació pro-inflamatòria que pot provocar malalties autoimmunes, fins i tot, problemes com les tempestes de citoquines, que poden ser letals, tal com hem vist en la maleïda pandèmia.

A més de rebaixar el nivell inflamatori de l’organisme, els omega-3 han mostrat ser cardioprotectors, prevenen infarts i mort sobtada, rebaixen l’agregació plaquetària, la hipertensió i les arrítmies. Són beneficiosos en artritis reumatoide, colitis ulcerosa, asma, bronquitis asmàtica, retinopaties, degeneració macular, dermatitis, psoriasi… També tenen propietats anticancerígenes gràcies a l’apoptosi —que provoca la mort programada de les cèl·lules cancerígenes—, a la inhibició de la angiogènesi tumoral i a la protecció de l’activitat de les cèl·lules NK defensores.

L’APA —màxima autoritat mundial en psiquiatria—, després d’acurats estudis, al 2006 va confirmar els beneficis dels omega-3, i va recomanar prendre’ls diàriament per prevenir i ajudar a tractar trastorns mentals com depressió, trastorn bipolar, esquizofrènia, demència, dèficit d’atenció…

Tothom pot prendre omega-3, llevat de persones que prenguin anticoagulants o que tinguin al·lèrgia al peix o al marisc —aquestes, però, poden prendre omega-3 vegà. No obstant això, cal la supervisió d’un professional de la salut i tenir en compte que mai poden substituir medicaments sense el vistiplau del metge. Finalment, no oblidar mantenir uns hàbits saludables, dieta sana i exercici físic adequat.

COMPARTIR