Amb motiu dels 25 anys de les Jornades del Plat de Mataró ‘Sèpia amb pèsols i patates’ parlem amb el director del Gremi d’Hostaleria i Turisme de Mataró i el Maresme, promotor d’aquesta iniciativa gastronòmica, sobre les activitats de l’ens i la situació del sector.
Celebren 25 anys del ‘Plat de Mataró’, quin balanç fan d’aquesta trajectòria?
El més important ha estat la persistència en el temps i el posicionament assolit entre la ciutadania. El balanç entre els restauradors és bo. El fet de celebrar-ho cada any cohesiona el grup i la restauració tradicional de la ciutat. Arribar a un quart de segle no és fàcil, i cal destacar el nivell de qualitat dels plats dels establiments de Mataró al llarg dels anys. L’aposta pel producte de proximitat i de temporada ha resultat positiva i premonitòria del que ha passat posteriorment amb la gastronomia catalana. Vàrem començar l’any 1998 i ja han passat 25 anys. Estem satisfets de la feina feta.
Com ha canviat la gastronomia en aquest quart de segle?
L’evolució ha estat important: l’arribada de noves propostes gastronòmiques d’arreu del món, la cuina de fusió, les noves tècniques –com la cuina al buit, la darrera generació de forns, etc… , l’adaptació al mercat i al Servei a domicili, els nous formats, la tendència als productes de proximitat, l’slow food–, no hem parat d’adaptar-nos a la demanda. És una evolució constant. El canvi gastronòmic ha estat important i notori, sens dubte.
Amb qui treballen l’estratègia de difusió del ‘Plat de Mataró’, així com la promoció de la gastronomia comarcal?
En principi, la promoció de la gastronomia comarcal l’hauria de fer el Consorci de Turisme, ja que al llarg dels anys li hem anat traspassant aquesta funció.
Concretament el ‘Plat de Mataró’ –“Sèpia amb pèsols i patates” –, el treballem amb mitjans locals i comarcals, amb les xarxes socials i amb la nostra web. El boca orella és també molt important, només el fet que se’n parli ja genera un flux sostingut de clients als establiments. Podríem dir que la gent ja ho espera cada any.
La pandèmia ha colpejat amb força, encara hi som al mig. L’impacte al sector de restauració ha estat molt fort. Com ho valoren?
La valoració de l’impacte de la pandèmia és molt negativa. Pràcticament al llarg de 21 mesos hem estat patint tancaments, obertures a mitges, limitacions d’horaris, limitacions d’aforaments, mesures de control com el “passaport Covid” i d’altres que han anat malmetent les línies de facturació del negocis. Les empreses s’han endeutat amb crèdits, crèdits pont, Icos, amb proveïdors i amb alguns propietaris amb poca empatia. Els Ertos laborals han facilitat una mica les coses, però les ajudes directes de l’Administració pública han estat massa limitades. Ara, en molts casos toca repensar el negoci, tornar els deutes i enlairar-se a poc a poc.
Pensem que hi haurà una reestructuració del sector hostaler, tant a nivell de restauració, com de l’allotjament (turisme) i de l’oci nocturn. S’ha produït un canvi de costums en la societat, i hem de recuperar els clients donant confiança, bon producte i bon servei. Ara, el problema és la manca de mà d’obra, que en un percentatge significatiu ha optat per canviar de sector. El repte serà fidelitzar els treballadors perquè continuïn o retornin al nostre sector.
I què es fa o pot fer per enfortir els restauradors?
Hem d’incrementar la promoció i difusió dels esdeveniments gastronòmics. Caldrà posicionar millor la imatge de marca de Mataró i del Maresme. La gastronomia i la restauració han de tornar a aparèixer en la promoció turística de la comarca de forma massiva i potent, com s’havia fet abans del 2016. Després de la pandèmia és el moment.
La gastronomia del Maresme està més posicionada ara que fa 25 anys?
Globalment sí, i més després de 25 anys, però cal reprendre programes de comunicació i difusió tant en xarxes com en paper, encara que donant més importància a les xarxes socials. Després de 25 anys el públic ha entès l’evolució de l’oferta gastronòmica maresmenca, però no es pot baixar la guàrdia perquè el manteniment del posicionament requereix de programes de difusió i comunicació continuats i sostinguts en el temps.