Desconnectar per dormir millor

José Ma Guillén Lladó.  Psicòleg i terapeuta ment-cos. www.josemariaguillen.com
972

Cada vegada dormim pitjor. És un fet contrastat que els trastorns del son s’han incrementat. No ens falten motius ni en ens faltaran: està tot cada cop més revolucionat. I si tenim en compte que els problemes d’insomni poden repercutir de manera importantíssima en la nostra salut, tant física com mental, estarem d’acord en que es tracta d’un problema de primera magnitud que cal afrontar i buscar-hi remei, evitant que es faci crònic —tot i que no és quelcom fàcil, ja que hi ha diversos tipus i nivells d’alteracions, i no a tothom li van bé els mateixos remeis.

A banda de la prescripció mèdica de fàrmacs quan s’escau, algunes de les recomanacions que es solen donar, són, prendre melatonina per agafar el son, infusions i suplements relaxants, evitar beure cafè o cafeïna a partir de mitja tarda, sopar al menys dues hores abans d’anar a dormir, procurant que aquest no sigui excessivament copiós i evitant, alhora, dolços, sucres, begudes edulcorades i alcohol —és bo també mantenir una regularitat horària—. Tanmateix, es sol recomanar prendre un bany calent o una dutxa temperada abans d’anar al llit, així com procurar que l’habitació estigui ben fosca i silenciosa, i evitar l’ús de pantalles, tabletes o mòbils, també des de dues hores abans… Curiosament, això últim pot ser molt difícil d’aconseguir per a algunes persones, però és indispensable desconnectar si es vol dormir millor. En aquest sentit, també pot ser de gran ajuda realitzar una relaxació o meditació.

Des dels diferents estaments de la salut mental es recomana fortament l’ús de la teràpia cognitiva conductual com a tractament d’elecció pel tractament de l’insomni crònic en adults, donat que incideix més en la causa profunda del problema i ajuda a modificar els pensaments i els hàbits negatius, alhora que l’estrès i l’ansietat que solen estar incidint en el propi problema. Sigui com sigui, és important aconseguir desconnectar de les preocupacions que impedeixen agafar el son o que fan que el cervell es reactivi un cop passada la fase de son lleuger, que és la més reparadora i que sol ser al voltant de les 3 o les 4 de la matinada. Hem d’aprendre a desconnectar, pensar que demà serà un altre dia i que, avui, toca dormir com un angelet.

COMPARTIR