Roses molt esperades per a un Sant Jordi de retrobament

Text: Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya
354

Aquest any tornarem a veure roses pels carrers! Quines ganes de topar de nou amb les grans parades dels floristes a les places, amb el seu assortit de roses preparades i els petits rosers ben guarnits! I és que per a aquesta Diada, recuperarem la normalitat, també pel que fa a la rosa!

Malgrat la situació mundial, la pujada de preus de la matèria primera i les crisis polítiques, la rosa de Sant Jordi es mantindrà com la gran protagonista del 23 d’abril. Tothom tindrà la seva rosa, ja sense impediments ni cues per a obtenir-la. Comprada a un bon professional serà una rosa de gran presència, de vermell intens, tija llarga i robusta, ben acompanyada de la seva espiga, uns fullatges i alguna decoració pròpia de la Diada, com la senyera.

Cada any es consolida més el fet que les roses que es comercialitzen per Sant Jordi són majoritàriament vingudes de Llatinoamèrica –Colòmbia i Equador–, on compten amb un clima idoni per al seu cultiu, i també d’Holanda. I tot i que el preu del transport internacional s’ha incrementat notablement, no es preveu que repercuteixi en el preu final sota el qual es vendrà aquesta bella flor.

D’altra banda, la rosa local va a la baixa. Els floricultors han patit molt les conseqüències de la pandèmia, i queden ja pocs que cultivin roses pensades per a Sant Jordi. A més, enguany s’han trobat amb un mes de març fosc i fresc, i amb la fredorada de principi de mes d’abril que han deixat molta rosa immadura al roser. Són roses amb un valor afegit, de Km0, però costarà trobar-les enmig dels set milions de roses que hi haurà al carrer.

Cal dir que la festivitat en dissabte farà que el volum de venda global de roses disminueixi lleugerament, ja que quan s’escau entre setmana molts comerços, oficines i entitats bancàries en regalen a la clientela i fan que les xifres totals siguin més grans. Ara bé, l’ambient al carrer serà del tot festiu i ben popular.

Roses per a Ucraïna

El Dia de Sant Jordi servirà també per manifestar el suport de la població amb Ucraïna, amb actes de solidaritat i també a través de les roses. I és que ja hi ha majoristes que compten amb roses de colors groc i blau –la bandera ucraïnesa– que simbolitzaran el rebuig a la guerra i l’ocupació russa d’aquest país.

I és que les roses són símbol de pau i amor: fem que el dia 23 d’abril se’n vegin moltes i de molts colors!