El Festival Poesia i + reivindica la força de la paraula, la dissidència i el compromís amb una programació actual, jove i oberta, plena de nous talents de la poesia i de l’escena musical independent
Del 28 de juny al 10 de juliol, el Maresme torna a acollir el Festival Poesia i +, el festival d’irradiació poètica organitzat per la Fundació Palau de Caldes d’Estrac, que en els darrers anys s’ha convertit en un dels festivals de poesia més importants de Catalunya i en una cita ineludible de la creació contemporània. Deu municipis de la comarca (Canet de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Mataró, Teià, Dosrius, Alella, Sant Vicenç de Montalt, Arenys de Mar, Caldes d’Estrac i, com a novetat d’enguany, també Sant Pol de Mar) acullen recitals de poesia, concerts musicals, exposicions i altres accions artístiques que exploren els límits de la poesia i el seu poder d’incidència en un món salvatge i convuls com l’actual.
Noves veus de la poesia i de la música independent completen el cartell
La programació completa de la 17a edició inclou més d’una cinquantena de poetes, músics i altres artistes. Amb la voluntat de descobrir nous talents i propostes singulars, el Poesia i + 2022 ha programat actuacions com les d’Ariox, Abraham Boba, Tarta Relena, Santiago Latorre, Arnau Obiols, Adriano Galante, Ginebra Raventós, Remei de Ca la Fresca, Víctor López, Jansky, Nu Drama o Amaia Miranda. Una de les propostes més singulars serà la que faran conjuntament la banda electrònica b1n0 i la poeta Maria Sevilla, a qui el festival ha encarregat enguany una nova producció.
En el terreny de la poesia, el festival ha apostat per artistes d’una nova generació que comença a fer sentir la seva veu. Noms com els de Raquel Pena, Pol Guasch, Anna Gas, Àngels Moreno, Maria Callís, Jaume C. Pons Alorda o Gonzalo Hermo. Aquestes veus dialogaran amb les d’artistes més consolidats que han marcat les últimes dècades com ara Antònia Vicens i Biel Mesquida, que obriran el festival, el maresmenc Rafael Vallbona o la gallega Chus Pato.
A més, el Poesia i + se suma a la commemoració de l’Any Gabriel Ferrater reivindicant la vigència de l’obra d’un dels grans poetes catalans de tots els temps. Ho fa amb l’espectacle El Ring: Salvador Espriu versus Gabriel Ferrater, interpretats per Dafnis Balduz i Jaume Madaula sota la direcció d’Albert Roig.
També hi haurà espai per a dos poetes experimentals que, entre el joc sonor i l’acció, han estat fonamentals per entendre l’evolució poètica de les últimes dècades: Josep Ramon Roig i Bartomeu Ferrando.
Formats especials i propostes híbrides en un festival divers
Un any més, el festival aposta per formats especials i concerts ben especials. Com el d’El Petit de Cal Eril enmig del bosc, el d’Inspira al parc dels Germans Gabrielistes de Sant Vicenç de Montalt o la combinació de les veus de MuOM amb Manel Ollé a l’església de Caldes d’Estrac. Sens dubte, un dels concerts més especials d’enguany serà el d’Enric Casasses i Pascal Comelade, que han decidit tornar als escenaris puntualment per oferir un concert al parc de Can Muntanyà, un dels escenaris principals i més màgics del Poesia i +. També hi haurà una actuació conjunta del poeta David Castillo i el músic Xarim Aresté.
Enguany es presenten dues exposicions. La primera, de format reduït, explora la relació entre Guillem Viladot -de qui aquest 2022 se celebra el centenari- i Felipe Boso, dos dels noms imprescindibles de la poesia visual i concreta. La mostra ressegueix els vincles poètics i personals entre aquests dos investigadors en poesia i alhora dialoga amb l’exposició permanent de la Fundació Palau i l’exposició temporal Signes i escriptura, que es podrà veure durant l’estiu. La segona exposició fa un repàs de la imatge que Soon in Tokyo ha creat des del 2013 per al Poesia i +. Deu anys en què el festival ha fet bandera del lema “Més poesia, si us plau” i en què la imatge s’ha convertit en alguna cosa més que un suport i ha esdevingut una acció artística.
Per consultar tot el programa: www.poesiaimes.cat