Novetats editorials del Maresme

Text: Redacció
419

El Maresme segueix gaudint d’una bona salut literària. Aquest mes destaquem tres nous títols vinculats a la comarca: obres de Jordi Bilbeny i Albert Calls i un nou títol de Vibop dins la col·lecció Envinats.

Redescobrir la Malta Catalana, de Jordi Bilbeny, publicat per Librooks, és un llibre a mig camí entre guia de viatges i assaig. L’investigador maresmenc fa a través de les seves pàgines un recorregut exhaustiu i documentat per l’empremta catalana que ha quedat en l’actualitat a l’illa de Malta, en el context de la seva obra que ve investigant els aspectes de la censura i les omissions històriques de la catalanitat al llarg dels segles. Els lectors podran descobrir en aquest nou treball com és Malta i alhora anar resseguint la llengua i la cultura catalanes en aquest territori, uns rastres que es poden detectar de manera nítida i abundant i que provenen d’uns vincles històrics que s’estenen al llarg de més de cinc-cents anys d’història.

Valeri és el nou conte que han publicat l’Ajuntament de Premià de Dalt i la Biblioteca Jaume Perich del municipi. Escrit per Albert Calls i il·lustrat per Roger Ballabrera, porta per subtítol Valerià Pujol, la revolta de la paraula i tracta amb textos i imatges la vida de l’escriptor i activista cultural i polític premianenc Valerià Pujol (1952-1992), impulsor del Grup de la Font del Cargol i d’una obra literària en poesia i narrativa que el situa entre els grans autors catalans contemporanis de la segona meitat del passat segle XX. El conte, pensat per a joves però també per a un públic més ampli, dona les coordenades de la seva trajectòria vital i reivindica el seu llegat, ben present avui a Can Vallerià, la casa on va néixer i una activa associació cultural.

L’editorial alellenca Vibop publica Les arts xineses de l’ebrietat, de Manel Ollé, professor d’estudis xinesos a la UPF, dins la col·lecció Envinats, que vincula la vinya i el vi amb les arts i la creació. L’obra fa un recorregut pels diferents accents de l’ebrietat xinesa, una tradició mil·lenària que el segle passat també va interessar els poetes catalans. Conté trenta-tres poemes i fragments filosòfics sobre l’ebrietat directament traduïts del xinès per Manel Ollé, al costat de tres poemes versionats per Marià Manent, Josep Carner i Joan Ferraté. Una nova petita peça d’art pel lector bibliòfil, a càrrec de Vibop.

I per acabar, esmentar que el Museu municipal de Premià de Dalt ha impulsat l’exposició ‘L’art del gravat’, entre el 30 de setembre i el 5 de novembre, comissariada per Joan Pasqual. També han publicat un petit catàleg-llibret, amb el mateix títol, amb els gravats d’onze artistes i els poemes de Vicenç Ambrós, Montse Assens, Glòria Calafell, Marta Pérez Sierra i Ferran Planell.

 

COMPARTIR