Art públic des del privat

Text: Rafael Vallbona
380

El passat 11 de desembre, Can Vallerià, a Premià de Dalt, va tancar el Projecte Finestres amb un mural públic del fotògraf Carlos Sánchez. És la tercera obra que s’ubica al carrer d’aquest espai cultural. Ens ho explica un dels impulsors del projecte, el periodista i escriptor Rafael Vallbona.

Carlos Sánchez davant del nou mural. Foto: Enric Prats.

El dia que els serveis tècnics de l’ajuntament ens van obrir un expedient d’irregularitat administrativa per impulsar el projecte artístic Finestres, vaig concloure definitivament que les administracions són incapaces d’entendre el que és la cultura i alguns funcionaris, tècnics i polítics, negats del tot per entendre res del món. El projecte Finestres no és tancar, com adduïa l’expedient que després va ser assenyadament arxivat per la intervenció de l’alcalde, sinó tornar a obrir les estructures que hi havia hagut històricament als porxos de Can Vallerià (i que portaven dècades tancades) amb la instal·lació de tres murals al·legòrics a la idea d’obertura, de pas de la llum i de vista de l’interior. La proposta de sanció argumentava el contrari: que tancàvem les finestres (sic).

Després de sanejar l’antiga instal·lació d’usos agrícoles per adequar-la com a espai cultural, amb els seus murals la ceramista i escultora Madola, el pintor Joan Pasqual i el fotògraf Carlos Sánchez han convertit la façana del porxo que dona al carrer en un espai d’art públic donant una segona vida a les antigues finestres desaparegudes fa tants anys. D’aquesta manera Can Vallerià (art, comunicació i territori), una petita entitat cultural de Premià de Dalt ha promogut un espai d’art públic des de la iniciativa associativa privada, una circumstància molt poc vista a la comarca. Els murals que llueixen al complet des del passat dia 11 de desembre, quan es va inaugurar el darrer, no són ja ni propietat ni iniciativa de l’entitat, per molt que estiguin a les parets de la seva seu, sinó que són propietat de tota la ciutadania de la vila, en especial dels veïns i veïnes del Passeig Coromina, on hi ha aquest insòlit espai de les arts.

Aquest projecte d’art públic s’inspira en els que han encetat ja fa anys municipis com Penelles (La Noguera) o artistes com Roc Blackblock als seus Murs de Bitàcola.

COMPARTIR