L’any 2023 commemora el centenari del naixement del matrimoni d’artistes Albert Ràfols Casamada (Barcelona, 1923-2009) i Maria Girona Benet (Barcelona, 1923-2015), dos dels pintors catalans més destacats de la segona meitat del segle XX. La iniciativa de Lluís Bassat i el Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró és el tret de sortida a les activitats organitzades amb motiu d’aquesta efemèride.
Bernat Puigdollers, crític i historiador de l’art i comissari de l’Any Ràfols Casamada – Maria Girona, va presentar el passat 18 de gener la programació a la Nau Gaudí. Entre les entitats promotores, a més de la família dels pintors, s’hi troben implicades el Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró, la Fundació Vila Casas i la Fundació i l’Escola EINA. També en prenen partit altres institucions estretament lligades a l’obra dels artistes com la Fundación Juan March, la Fundació Palau i Fabre de Caldes d’Estrac, la Fundació Perramon de Ventalló, la Biblioteca de Catalunya o la Fundació Ràfols Casamada/Maria Girona de Capellades. Ràfols Casamada és actualment l’artista més ben representat en la Col·lecció Bassat.
Aquesta exposició, juntament amb la que s’acaba d’inaugurar al Museu del Càntir d’Argentona, dona l’oportunitat de contemplar més de 50 obres d’una de les col·leccions més completes –en diversitat i en nombre– pel que fa a l’obra de l’artista, i l’exposició més extensa de les que es presentaran enguany.
El matrimoni d’artistes hagués celebrat enguany el 100 anys del seu naixement a Barcelona. L’exposició a la Nau Gaudí, amb 44 obres, i la recentment inaugurada al Museu del Càntir d’Argentona, amb 13 obres més de la Col·lecció Bassat, donen el tret de sortida de l’Any Ràfols Casamada – Maria Girona. Totes dues exposicions antològiques han sigut comissariades per la Núria Poch, Directora del Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró –format per l’Ajuntament de Mataró i la Fundació Privada Carmen & Lluís Bassat–, qui ha comissariat altres tres exposicions de l’artista des del 2008.
L’exposició a la Nau Gaudí de Mataró estarà oberta fins al 24 de setembre i permetrà conèixer totes les etapes artístiques del pintor, desplegades durant sis dècades de treball: des dels darrers anys de la dècada dels quaranta, fins les últimes obres dels primers anys del nou mil·lenni.
Ràfols Casamada és l’artista més ben representat de la Col·lecció Bassat, amb més d’un centenar d’obres. La Col·lecció també inclou 90 obres de la Maria Girona, una quarantena de les quals es cediran per a l’exposició monogràfica que sobre ella s’inaugurarà al setembre a l’Espai Volart de la Fundació Vila Casas. L’etapa clau que marca la maduresa plàstica del pintor es produeix a inicis de la dècada dels setanta, que segons en Bernat Puigdollers “és un moment d’eufòria col·lectiva i individual, en la que l’artista es troba com peix en l’aigua i en reivindica les seves llibertats, personals i artístiques”. Aquesta és una etapa molt ben representada a la Col·lecció Bassat. Coincideix també amb el moment en què el matrimoni Bassat i el matrimoni Ràfols Casamada esdevenen amics, fins al punt que el col·leccionista i l’artista varen pintar junts, molts anys després, una obra solidària que avui forma part de la Col·lecció.
Com diu la Núria Poch: “Comissariar a partir d’una col·lecció particular, permet fer la lectura d’una doble trajectòria, la de l’artista i la del col·leccionista”. En termes generals, segons en Bernat Puigdollers, l’obra del pintor és “un aprofundiment constant al voltant d’uns mateixos conceptes, d’unes mateixes inquietuds i preocupacions formals i conceptuals. Ràfols és sempre el mateix, però sempre surt nou de sí mateix”. I amb el temps, afegeix, “la seva relació amb el paisatge i els objectes va allunyant-se paulatinament de la representació, per esdevenir símbol”.