Roses de diumenge

Text: Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya
578

La Diada de Sant Jordi omplirà de nou el carrer de roses vermelles

Quin diumenge tan especial serà el 23 d’abril! Un Sant Jordi per gaudir al carrer, en família, amb els amics, per comprar llibres i, és clar, un bon pom de roses per regalar a aquells que més estimem! La majoria seran vermelles, com demana la tradició del nostre dia dels enamorats, però també n’hi haurà de blanques, rosades, grogues, taronges, blaves, arc iris o dels colors del nostre equip de futbol. Com cada any, l’assortit és amplíssim, per tal de satisfer els gustos dels més exigents.

Des del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, principal centre distribuïdor de flor i planta del país, es calcula que ja es van recuperant les xifres de les diades prèvies a la pandèmia, perquè “Sant Jordi és una festa molt arrelada i en la qual tothom participa, fins i tot els turistes”. “Esperem que es venguin de nou els 6 milions de roses que solíem comercialitzar en aquesta data; les primeres previsions són optimistes”, opina Mercè Martínez, presidenta del Mercat. El fet que la Diada s’escaigui en diumenge és positiu per a la festivitat, però no tant pel volum de vendes de les flors, ja que “es deixa de distribuir rosa dins les oficines, empreses o centres comercials, que estan tancats”, assegura.

La rosa local, testimonial. La rosa vermella de Sant Jordi és majoritàriament estrangera, vinguda en un 80% de països com Colòmbia i Equador, principals productors mundials. D’ells és la rosa de la varietat Freedom, la que trobem a la majoria de paradetes, amb una flor gran i majestuosa, de vermell intens, i tiges que poden arribar a fer més de 120 cm. També té presència la rosa holandesa, sobretot la de la varietat Red Naomi, més rodona que la sud-americana, i un punt envellutada.

A Catalunya queden ja pocs floricultors que treballin la rosa, incapaços de competir amb el producte estranger. Ara bé, els petits productors que aguanten  s’aferren al fet de poder oferir, encara, una rosa local, de Km0, que a més de bella, és nostra de veritat.

El preu, a l’alça. L’origen llunyà, que n’obliga a fer el transport en avió, i l’increment de preus dels diferents materials amb els quals es guarneix, faran que la rosa d’aquest any s’encareixi una mica. Els floristes avisen que ningú es deixi enganyar per les flors barates que es venen de qualsevol manera al carrer; qui vulgui una rosa de qualitat, ben tractada i ben presentada, caldrà que pagui el preu que li correspon. Sant Jordi s’ho val!

COMPARTIR