S’acaba l’estiu, comencen els divorcis

Anna Plana Mundó.  Psicòloga, Sexòloga i Terapeuta de Parella. www.annaplanamundo.com
616

Per a molts de nosaltres, l’estiu sol ser una època agradable que esperem que arribi durant mesos, ja que ve acompanyada del bon temps, les vacances i el temps lliure per compartir amb les persones estimades.

L’estiu sol ser una època, també, de creixement personal o ens  permet fer coses que ens agraden, però per a les que no ‘tenim temps’ durant la resta de l’any. De manera que, si normalment atribuïm una connotació positiva a l’estiu, per què per a algunes parelles pot convertir-se en un infern? Per què el final de l’estiu sol ser l’època on es fan més separacions o divorcis?

Si bé no podem atribuir a una sola causa a aquest fet, hi ha un factor que sol tenir molt de pes i és que, durant les vacances, disposem de temps lliure.

Què implica disposar de temps lliure en la parella?

Disposar de temps lliure és un factor molt però que molt important per posar a prova la parella, ja que és quan trenquem la rutina, deixem d’estar ocupats amb mil coses i estem tot aquest temps que solem invertir en altres coses amb la parella i/o la família.

Aquest simple però complex fet vol dir, per una banda, que de cop i volta s’ha de canviar la dinàmica familiar que existeix durant la resta de l’any i davant d’això, hi ha parelles que s’adapten correctament i d’altres que no.

D’altra banda, vol dir que el fet de compartir molt més temps de l’habitual amb la parella posa al descobert molts fets que durant la resta de l’any passen desapercebuts o, simplement, no tenim temps d’avaluar.  Aquests factors poden fer-nos portar a extrems en quant a la nostra valoració de la parella i bé podem passar un temps meravellós, quan la parella funciona i s’adapta als canvis, alhora que aflora i es manifesta el bon funcionament de la parella. O d’altra banda, pot passar el contrari, totes aquelles mancances que estaven encobertes amb les obligacions i la falta de temps, es manifesten i s’accentuen durant les vacances, de manera que es converteixen en un infern per a algunes parelles, que decideixen posar fi a la seva relació.

Davant d’això, pot ser beneficiós no precipitar-se i preguntar-se si val la pena treballar perquè la relació funcioni i, abans de prendre una decisió dràstica, acudir a teràpia de parella.

COMPARTIR