Mostra sobre la mirada dels artistes catalans vers Picasso

Text: Fundació Palau
410

La singularitat del projecte “Picasso a la retina. Retrats d’artistes catalans”, rau en la reversió del punt de partida: l’artista esdevé objecte de representació

Fins al 18 de febrer de 2024 la Fundació Palau de Caldes d’Estrac acull Picasso a la retina. Retrats d’artistes catalans, una mostra que reuneix 82 peces (entre dibuixos, gravats, pintura a l’oli, escultura, fotografia i documents) que esdevenen testimoni de la relació entre Picasso i destacats artistes catalans, com Sebastià Junyent, Ramon Casas, Ramon Riu Dòria, Ricart Canals, Salvador Dalí i Joan Vidal i Ventosa.

Aquest projecte expositiu, comissariat per Eduard Vallès i Sebastià Sánchez Sauleda,  destaca perquè, per primer cop, es parteix de la visió que van tenir de Picasso els artistes que el van tractar directament i d’altres que ho van fer més endavant, amb la distància del temps.

La voluntat d’analitzar la mirada de l’art català vers la figura de Picasso, ja sigui a través d’aquells que el tractaren personalment, dels que només ho feren circumstancialment o fins i tot dels que no el conegueren, també persegueix valorar la importància que l’artista tingué com a creador al llarg del temps. Per tant, els retrats recollits en l’exposició ens serviran per veure com Picasso esdevingué ell mateix i el seu rostre matèria pictòrica, deixant-nos entreveure amb quins artistes va teixir més complicitats i també quins s’interessaren tant per la seva figura com per la seva producció artística.

A través de la inclusió d’algunes obres on el propi Picasso va retratar als seus amics i companys de generació, veurem també una mirada en dues direccions, un joc que ens servirà per establir la percepció vers l’altre de cadascun dels artistes seleccionats.

Finalment, la presència d’alguns autoretrats del propi Picasso, ens serviran per dilucidar si la visió que tenien els artistes catalans de l’època es corresponia amb la que el malagueny tenia de si mateix.

L’exposició s’emmarca dins el programa oficial de Celebració Picasso 1973-2023, una iniciativa dels Governs d’Espanya i França que ret homenatge a l’artista malagueny en el 50è aniversari de la seva mort.

COMPARTIR