L’alimentació saludable i l’activitat física, claus per les persones amb diabetis

Text: Redacció
475

Avui se celebra el Dia Mundial de la Diabetis. A Catalunya, el nombre de persones amb diabetis supera els 630.000 casos. Afecta el 9% de la població amb més de 15 anys i en els 65 encara és superior el percentatge. Són dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya de l’any 2022 que mostren que aquesta malaltia és una realitat per bona part de la població.

Des de l’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut (ICS) es posa èmfasi a la dieta i a l’activitat física per controlar la malaltia. Són 107.000 pacients amb diabetis entre el Barcelonès Nord, el Maresme, el Vallès Occidental i Oriental.

La dieta juga un paper clau en el maneig de la diabetis. És fonamental seguir un patró d’alimentació distribuïda en diversos àpats al dia (4-5), prioritzar els aliments vegetals i de temporada com fruites, verdures i llegums, utilitzar oli d’oliva verge extra i optar per tècniques de cocció lleugeres (bullir, vapor, planxa i forn, són preferibles als fregits i guisats). També és important optar per aliments integrals, limitar el consum de carns vermelles i embotits, així com potenciar el consum regular de peix. A més, cal evitar begudes ensucrades, sucs, alcohol, tabac i altres substàncies tòxiques.

També es recomana activitat física regular, que ajudi a disminuir el sucre, el colesterol i la pressió arterial. Cal evitar el sedentarisme i fer activitat física durant 30-60 minuts al dia.

A més, les persones afectades de diabetis han de tenir cura dels peus, que que tenen un major risc de complicacions a causa de les alteracions de la circulació i sensibilitat. Per evitar problemes, és fonamental mantenir una higiene adequada dels peus i revisar-los a diari per detectar qualsevol lesió o ferida i portar un calçat adequat. 

 

COMPARTIR