Els principals conflictes mundials dels últims 40 anys a partir del primer ‘cor social’ de Catalunya

Text: Clack
359

La peça audiovisual, que revisa les causes per les quals ha posat veu la coral en tot aquest temps, es va preestrenar al Teatre Monumental de Mataró el passat 4 de novembre.

El 1983, arran del desè aniversari del cop d’estat de Pinochet a Xile, un grup de persones de Mataró van decidir agrupar-se per cantar la cantata Santa María de Iquique de Luis Advis, com a homenatge a la lluita dels xilens per reconquerir la llibertat perduda. La idea era que el grup dugués a terme aquesta interpretació, l’11 d’octubre, i després es dissolgués. Però l’experiència va ser, expliquen els cantants, tan satisfactòria que es va demostrar que el cant era un estri de lluita excel·lent per seguir treballant per la pau i el desarmament. Llavors, el cor –encara sense un nom estable– decideix implicar-se en la campanya contra la permanència d’Espanya a l’OTAN que portava per títol Primavera per la Pau. D’aquí els va quedar el nom.

Aquest és el punt de partida de Primavera per la Pau. La banda sonora de les causes justes, el nou documental de Clack elaborat en col·laboració amb la coral mataronina, considerada el primer cor social de Catalunya. Una peça audiovisual de 52 minuts, dirigida per Elena Ponce i Joan Salicrú i amb muntatge de Carla González, que repassa la trajectòria d’aquesta singular iniciativa però que també serveix per recordar les causes d’arreu del món per les quals Catalunya ha reaccionat les darreres quatre dècades.

El documental combina el seguiment de diverses situacions en què ha intervingut la coral en els darrers anys –concert del 35è aniversari, una actuació en una església de Barcelona, la intervenció de Primavera per la Pau contra el TPAN, Tractat sobre la prohibició de les armes nuclears– amb el repàs de les principals causes per les quals ha posat la seva veu Primavera per la Pau: des de l’esmentada denúncia del cop d’estat xilè fins a la repulsa per la invasió russa d’Ucraïna passant per la guerra dels Balcans, la revolució sandinista a Nicaragua o la crisi dels refugiats del 2015 a la Mediterrània.

La peça es va estrenar el passat 4 de novembre al Teatre Monumental de Mataró en un acte de commemoració del quarantè aniversari de la coral.  Ha comptat amb el suport de Fabrés Serveis Integrals i la col·laboració de Fundació Unió de Cooperadors, Foment Mataroní i Casal Aliança.

COMPARTIR