L’aigua regenerada per regar parcs i jardins es farà servir al Maresme com a prova pilot

Text: Redacció/ ACN
406

S’inaugura la nova planta pilot de regeneració d’aigua instal·lada a la Depuradora de Mataró. La nova instal·lació ha de permetre donar una “segona vida” a l’aigua residual que arriba a la depuradora, un cop tractada adequadament. El Consell Comarcal del Maresme (CCM) ha demanat autorització a l’Agència Catalana de l’Aigua per poder posar a disposició dels ajuntaments fins a 220 metres cúbics diaris per a la neteja de carrers i el reg de parcs i jardins.

Donar una segona oportunitat a l’aigua i, en comptes de llençar-la al mar un cop depurada, tractar-la i utilitzar-la per diferents usos és l’objectiu de la nova Planta pilot de l’EDAR Mataró que s’ha inaugurat aquest divendres. És una mesura per fer front a la sequera que es vol posar aquesta aigua a disposició dels ajuntaments per al reg de parcs i jardins i la neteja de carrers. Francesc Alemany, president del Consell Comarcal del Maresme (CCM), ha justificat la iniciativa per fer un ús de l’aigua quan toca:”Durant molts anys ho hem fet amb aigua potabilitzada, sense fer distincions. Ara és necessari fer un esforç i utilitzar l’aigua pel que pertoca”, ha explicat en la inauguració.

Com es regenera l’aigua?

La nova planta pilot, que s’ubica en un gran contenidor a tocar de la planta depuradora, sotmet l’aigua ja depurada, que en condicions normals s’abocaria al mar, a tres fases de tractament per fer-la apta per a nous usos. La primera és una filtració multicapa que ja elimina el 90% dels sòlids i el 50% de la terbolesa de l’aigua.

En les dues darreres fases de filtració s’aplica tecnologia avançada. La segona fase és un sistema d’ultrafiltració que permet eliminar la terbolesa de l’aigua fins a valors inferiors a 1 NTU –d’acord amb criteris sanitaris, la terbolesa de l’aigua per al consum humà no ha de superar en cap cas els 5 NTU.

En la fase final s’aplica a l’aigua osmosi inversa per tal d’eliminar sals i contaminants orgànics. Els tècnics de la planta han dit durant la presentació que seria una aigua que es podria beure, malgrat el seu consum no està autoritzat. Sí que es tracta d’un recurs, però, amb múltiples aplicacions, sobretot en l’actual context de sequera.

De la planta pilot es calcula que diàriament es podrien subministrar uns 50 metres cúbics d’aigua regenerada, una quantitat insuficient per cobrir les necessitats. És per això que el CCM també demana permís a l’ACA per poder utilitzar aigua de la resta de depuradores, que ja apliquen un tractament addicional que fa que l’aigua sigui igualment apta per a reg i neteja.

Una prova pilot que aposta pel futur

La Planta pilot de l’EDAR s’ha inaugurat avui amb presència d’alcaldes, alcaldesses i regidors de la comarca, capitanejats pel president del CCM, Francesc Alemany, i el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort. Precisament Mascort ha aplaudit la iniciativa del CCM que permet “planificar un futur que ara ja és molt immediat”. Ha alertat que “fa uns anys ens deien que al 2030, el 2040 o el 2050 el canvi climàtic faria que tinguéssim menys aigua, però això ja ho tenim a sobre”.

COMPARTIR