Política Artificial

Eli Guillén.  Màrqueting digital. www.eliguillen.es
495

Carles Puigdemont i Pedro Sánchez de la mà protagonitzen el primer cartell de campanya generat per intel·ligència artificial (IA) de la política espanyola. La imatge, presentada per Ciutadans Catalunya, està acompanyada pel text “Detenlos” i posa el focus sobre la incorporació de la IA a la comunicació política.

Fa més d’una dècada, la irrupció de blogs, xarxes socials, streamings i altres tecnologies digitals va marcar un abans i un després en l’àmbit polític. Els partits es van llançar a impulsar campanyes cibernètiques, amb la innovació com a pedra angular de les seves estratègies. Exemple d’això va ser l’avatar de Gaspar Llamazares, el llavors líder d’IU, que en 2007 es va convertir en el primer polític espanyol a donar un míting virtual a Second Life.

Ara la IA ha arribat a la política nacional. La pregunta és ¿quins són els seus perills?

La influència de la IA en la informació i la comunicació planteja reptes per a la democràcia. Els algoritmes de recomanació utilitzats per les plataformes de xarxes socials i els mitjans de comunicació poden crear bombolles d’informació i fomentar la polarització política. Això pot minar el debat públic informa i fomentar la divisió, dificultant la capacitat dels ciutadans per arribar a un consens i prendre decisions informades.

A més, hi ha preocupacions sobre el potencial ús de la IA per a la manipulació electoral i la interferència en els processos democràtics. La capacitat de generar contingut fals i de difondre desinformació de manera massiva pot posar en perill la integritat de les eleccions i erosionar la confiança dels ciutadans en les institucions democràtiques. Això pot conduir a un debilitament de la legitimació dels governs electes i minar l’estabilitat del sistema polític.

Per abordar aquests perills, és crucial implementar mesures de regulació efectives i promoure la transparència i la responsabilitat en el desenvolupament i l’ús de la IA. Les polítiques que protegeixen la privacitat de les dades, asseguren la imparcialitat dels algoritmes i promouen la diversitat i la inclusió en el sector de la tecnologia són essencials per mitigar els riscos de la IA per a la política.

Si bé la IA ofereix un gran potencial per millorar la nostra societat, també planteja seriosos perills per a la democràcia. Només mitjançant una regulació adequada, la transparència i l’educació cívica podem assegurar que la IA sigui una força positiva que promogui els valors fonamentals del món occidental.

COMPARTIR