Una proposta gastronòmica pensada amb el cor

Redacció.
523

Una cuina amb sabors sense fronteres, fora del comú, és el suggeriment de la xef del restaurant Oblikue, al Masnou. L’Adnaloy Josefina Osío recorda com, de petita, a casa seva hi havia moltes olors que sortien de la cuina, on la família passava les hores. Ara és ella qui hi està darrere, dirigint un equip que servei rere servei presta atenció als petits detalls per arribar a la perfecció. Cada plat està pensat, elaborat i és especial: tot amaguen una història personal que busca crear-ne de noves. Són part d’una carta basada en la cuina mediterrània, amb tocs d’autor que fan que Oblikue sigui una proposta única.

En conversa amb l’Adnaloy ens trobem a una dona apassionada per la seva feina, motivada i detallista que ha begut de moltes cultures i cuiners diferents. Ha treballat en restaurants amb estrelles Michelin, amb cuiners reputats com Jordi Cruz, Juan María Arzak, Martín Berasategui, Andoni Luis Aduriz o Carlos Garcia. S’ha format en el món de la cuina, sobretot a l’Escola Hoffman, per arribar on és ara. El secret de tot plegat el té clar: cuinar amb el cor.

Quin és el secret de gaudir cuinant i sent cuinera?

Cuino amb el cor. No amb res més. El que em va inspirar a ser xef va ser la meva mare i el que em feia sentir quan al matí em despertava amb l’olor de la cuina i de tot el temps que passàvem parlant, rient i barallant-nos a la cuina. D’allà va néixer la meva passió i des d’aleshores vaig començar a tenir interès i com la meva mare cuinava.

I ara presentes una proposta de cuina “sense fronteres”, una proposta que interpreta la cuina mediterrània a través de la seva essència.

Exacte, soc veneçolana amb costums de molts països perquè al meu país tenim cultures de tot arreu. A casa meva es menjava cuina italiana i de la cultura espanyola, amb plats gallecs, entre d’altres. A la carta d’Oblikue em centro en la cuina mediterrània, a la brasa, amb punts picardiosos, particulars de cada restaurant i autor per ser un punt de referència diferent. Busquem explosions de sabor amb productes frescos, de proximitat i qualitat però amb flocs de sabor sorprenents. Soc una llatina, una caribenya, fent cuina mediterrània. Per mi, posar-me al cor d’un mediterrani és tot un repte que m’emociona quan veig en els ulls de la gent que l’aconsegueixo.

Mantenir-se creatiu a la cuina ha de ser difícil.

La creació és part de les ganes de continuar estudiant la combinació de sabors i d’observar al voltant, com també a la gent. Però la creació no és causada per tot el que fa la resta sinó pel que un mateix vol i estar mirant tot el dia connectat a les tendències. Fins ara hem tingut un impacte bastant positiu perquè els clients no havien provat una explosió de sabors com aquesta. Utilitzem espècies, olis i ratlladures, infusions… molt de tot. Són petits detalls que marquen la diferència dins de la cuina en els plats senzills.

Perquè arribi a l’excel·lència, fa falta també tenir productes excel·lents?

Sí. Intentem cenyir-nos en el que hi ha de temporada i, si no, mirem de cuinar el producte amb coccions que ens ajudin a tenir-lo durant tot l’any. És el cas de les carxofes: les produïm i les confitem i tenim producte de temporada quan no és temps. Amb els productes del mar, treballem amb el que tenim en el dia a dia, amb producte de llotja. Gairebé sempre tenim garantit el producte, però quan no és perquè el producte és fresc.

I quina seria, literalment, la recomanació del xef de la carta d’Oblikue?

Totes. Cada plat que tenim en oferta és una història que tothom ha de provar. Hi ha steak tartar o amanida russa, en què li donem la volta deixant tots els elements al descobert. A més de peix a la brasa, amb un oli fumat a casa. Són petits tocs creatius que marquen la diferència. No puc escollir, tots em fascinen i cadascun és una creació meva que m’estimo per igual. Cuino amb el cor.

COMPARTIR