Una emoció castigada

Raquel Picolo.  Escriptora i professora d’escriptura. www.raquelpicolo.net
122

Sentir tristesa o fàstic no és agradable, però no està mal vist. En canvi, en un món on l’acceptació i la calma són venerades, les manifestacions de la ràbia es rebutgen sense contemplacions. No tenim en compte la importància de sentir i abraçar aquesta emoció, quan sentir ràbia és el més normal del món. Convé no ignorar-la, ens mostra les amenaces i les injustícies i escoltar-la és fonamental per a la nostra salut emocional.

Escoltar la ràbia no vol dir tenir comportaments violents, encara que darrere d’algunes conductes agressives hi ha ràbia i injustícia. La sortida violenta és inapropiada, implica una mala gestió emocional.

Reprimir-la pot portar a una sèrie de conseqüències negatives en la salut mental. Les persones que la ignoren o rebutgen sovint desenvolupen trastorns com l’ansietat o la depressió. D’altra banda, la ràbia reprimida pot manifestar-se en forma de tensió i estrès. També pot desbordar-se en episodis explosius de frustració o violència. La incapacitat de comunicar-la genera un entorn de malentesos i ressentiments.

La ràbia ens indica que alguna cosa no va bé. És una reacció natural a la injustícia i al maltractament, i pot ajudar-nos a identificar les nostres necessitats no satisfetes. Quan l’escoltem, podem aprendre sobre els nostres límits i fer els canvis necessaris en la nostra vida.

És una emoció amb un gran potencial per induir el canvi. Històricament, moltes revolucions i moviments socials han començat a partir de l’expressió de la ràbia. Pot ser una força poderosa que ens motiva a actuar, a defensar-nos i a lluitar per les causes que considerem justes.

La ràbia és una reacció primària lligada al patró fisiològic de lluita o fugida. Els nostres avantpassats van desenvolupar aquesta emoció com una resposta a les amenaces i injustícies. Ens mobilitza a defensar-nos, garantir la supervivència i assegurar el benestar dels éssers estimats.

Expressar la ràbia de manera saludable pot ser difícil, perquè a la nostra societat no se’ns ensenya a gestionar-la. Però, si l’acceptem i l’escoltem, trobarem la manera adequada de manifestar-la .

Quan sentis ràbia, fes aquest exercici:

Escriu què t’ha provocat aquesta emoció, quins pensaments tens al cap, quines accions has fet o faràs. Puntua la intensitat emocional (1- 10).

Escolta la ràbia i deixa que t’ajudi.

COMPARTIR