Superar la depressió major

José Ma Guillén Lladó.  Psicòleg i terapeuta ment-cos. www.josemariaguillen.com
76

El trastorn depressiu major (TDM) o depressió severa, sol comportar una tristesa profunda, pèrdua d’interès en activitats amb les que abans es gaudia, nerviosisme, dificultat per concentrar-se, sentiment d’inutilitat, pensaments sobre la mort, aïllament, alteracions de la son, del pes, fatiga…, provocant un deteriorament de la qualitat de vida i de la salut, podent afectar tant l’àmbit acadèmic, com el laboral, social o familiar. Segons l’OMS, la pateixen 280 milions de persones en tot el món.

Davant d’un trastorn d’a-questa envergadura, no s’ha d’escatimar esforços ni investigacions que ajudin a canviar i millorar la situació, però no només en l’àmbit farmacològic, sinó també en altres que també han mostrat eficàcia, com veurem en els següents exemples.

En un estudi publicat al New Zealand Journal Psychiatry (2008), titulat Omega-3 EPA is As Effective As Prozac For Depression, 48 persones amb depressió major es van dividir en tres grups. Al primer grup se li va administrar 20 mg. diaris de fluoxetina —un inhibidor selectiu de la recaptació de serotonina (ISRS)—. Al segon grup 1.000 mg. d’EPA (un omega-3), i al tercer, la combinació de tots dos. A les vuit setmanes, la millora dels indicadors de depressió era del 50% en el grup fluoxetina, del 56% en el grup EPA i del 81% en el grup fluoxetina + EPA. La conclusió més clara va ser que complementar el medicament amb EPA, millorava significativament els resultats del fàrmac.

La utilització d’omega-3 com a preventiu i coadjuvant en trastorns mentals com la depressió, ja havia estat recomanada oficialment l’any 2006, per l’Associació de Psiquiatria Americana (APA), desprès de fer una metaanàlisi que va demostrar els importants beneficis que aporta aquest nutrient.

En una metaanàlisi dirigida per Zainal, N. H., publicada a Psychological Medicine (2024), en la que es van analitzar 34 assajos controlats, es va comprovar que la psicoteràpia sola va resultar més efectiva que la teràpia combinada (psicoteràpia i medicació) i que la medicació antidepressiva sola, per reduir el risc de suïcidi i d’altres esdeveniments adversos greus. Va evidenciar, també, que la teràpia combinada va ser més efectiva que la medicació sola. La tècnica emprada va ser la teràpia cognitiva conductual (TCC), que s’ha revelat com la primera opció de tractament en la depressió major.

Són molts els estudis que avalen la eficàcia de la teràpia cognitiva conductual. No és estrany doncs, que també l’American College of Phisicians (ACP), l’any 2023, la declarés tractament d’elecció per a la depressió major.

Aquesta teràpia psicològica, facilita el reconeixement de les emocions, la identificació i modificació dels pensaments negatius, el desenvolupament d’estratègies d’afrontament, de motivació, de resiliència, d’harmonització, d’hàbits saludables… Però, si ens fixem bé, veurem que el que realment cura no és la teràpia en si, que és només una estratègia facilitadora, sinó la capacitat del cervell, del sistema nerviós, de la intel·ligència, de la ment en general, per modificar i optimitzar processos emocionals alterats. És a dir, la solució la tenim dins, la clau està en comprendre-la, mobilitzar-la i canalitzar-la positivament.

COMPARTIR