Aparatós incident ferroviari a Mataró

Text: Albert Calls
1796

A les 9.44 h, durant les maniobres d’estacionament del tren de Molins de Rei a l’estació de Mataró, el ferrocarril va xocar amb el topall de la via 4. Com a resultat de l’accident, una desena de persones van sortir-ne ferides, entre elles el conductor del tren, que va quedar atrapat a la cabina. Els ferits van ser traslladats a l’Hospital de Mataró i a Can Ruti. A la tarda, havien rebut l’alta ja sis de les persones que havien estat traslladades a l’hospital de Mataró per seguir amb el reconeixement mèdic. Les quatre persones que encara estaven sota reconeixement hospitalari, entre les quals es troba el maquinista del tren, tenien lesions considerades de caràcter lleu i estaven a l’espera d’una evolució favorable.

L’accident va fer activar el Pla de Protecció Civil de Catalunya per emergències ferroviàries, tot i que l’afectació a la circulació de trens va ser nul·la. Renfe va obrir un expedient informatiu per aclarir-ne les causes. Per la seva banda, el director de Rodalies a Barcelona, Miguel Àngel Remacha, va ademetre que el tren anava a més velocitat de l’adequada, tot i que es desconeixien les causes de la col·lisió i que el maquinista tenia 10 anys d’experiència; s’estava a l’espera que el registre del tren donés les claus de l’accident.

Renfe també va anunciar en aquells moments que durant la nit es procediria a retirar el tren accidentat, ja que les maniobres per fer-ho –com es va demostrar visiblemente després– eren molt complexes i necessitaven equipaments externs com grues de carretera.

Fora de les persones que anaven dins el tren, qui més directament va percebre la col·lisió van ser els treballadors la Cafeteria de l’estació, a uns escassos metres del lloc de l’impacte. “Vam sentir un gran cop, molt de soroll i fum. I de seguida vam trucar a emergències”, va explicar la Maria. Just al davant, a l’altra banda de la N-II, hi ha l’edifici del Consell Comarcal del Maresme, on es va sentir el xoc. “Jo venia cap a la meva feina de fer una gestió i vaig sentir molta remor, en acostar-me vaig adonar-me del que havia passat”, segons va assegurar Marisol, una treballadora d’aquest ens. Una altra persona vinculada al Consell Comarcal, Cristina, comentava que la sensació que van tenir va ser “d’una gran remor de ferralla, com si caigués un edifici”.

Un cop fetes les tasques dels serveis d’emergències i sota la vigilància de la policia local, l’estació va tornar a la normalitat, però això sí, sota la mirada de nombroses persones de la ciutat que gairebé, durant tot el matí, s’acostaven a veure l’aparatós accident i a fer-ne  fotos per conservar-ne imatges. Tot enmig d’un gran moviment mediàtic de mitjans de comunicació, ja que la notícia va ser de primera plana.

Per la seva banda, l’alcalde de Mataró, Joan Mora, després de l’accident, va manifestar la seva indignació per l’estat de les infraestructures de rodalies. En el lloc dels fets, l’alcalde de la capital del Maresme va assegurar que “en l’últim mes se’ns està acabant la paciència. Els usuaris de rodalies, ja sigui per errades tècniques o humanes o per l’estat de les infraestructures hem patit tres accidents i això no pot ser. Els usuaris ens hem de sentir segurs”.  Mora, va afegir: “No vull alarmar ningú. Només vull fer un avís perquè ens posem tots junts a treballar: Renfe, ADIF, la Generalitat i el Ministeri, però això no es pot tolerar més”.

SEGON ACCIDENT AL MATEIX LLOC

D’altra banda, no és el primer cop que hi ha un accident d’aquestes característiques a Mataró, ja que l’abril de 2009 van haver-hi cinc ferits lleus en un accident similar durant la maniobra d’estacionament d’un tren que va xocar, també en aquest cas, contra el topall de seguretat. L’accident tampoc no va afectar la resta de la circulació ferroviària.

L’accident de Mataró ha encès de nou un debat que va portar la ministra de Foment, Ana Pastor, a assegurar que el seu Ministeri investigaria les circumstàncies de la col·lisió. També va propiciar una trobada de Foment amb la Generalitat per tractar l’assumpte, en el contex que l’accident del tren de Mataró era el segon amb ferits en tres setmanes i el cinquè en 11 mesos.

COMPARTIR