“Hem d’aconseguir que les noves tecnologies siguin cada cop més utilitzades pel ciutadà”

Text: Albert Calls
1608

Vilassar de Mar ha estat pioner en utilització de les TIC a la vida municipal. Quins avenços destacaria, però, que s’hagin fet al seu municipi en aquest aspecte?
A Vilassar de Mar vam prometre, ja fa 5 anys, que posaríem la tecnologia al servei de les persones, i així ho hem fet. Durant aquest temps hem fet de Vilassar de Mar la capital del Maresme en noves tecnologies: xarxa d’accés a Internet WiMAX/WiFi, tràmits electrònics (17) per Internet amb l’administració, nou portal web municipal accessible per a persones amb problemes visuals, primer grup al Facebook d’una administració local, des d’on atenem els dubtes i suggeriments del ciutadà, ràdio en directe per Internet multi-plataforma, el canal degà d’una administració local a Twitter, TV de proximitat en alta definició per Internet, sindicació de continguts oberts, publicacions digitals, utilització de Codis QR per afavorir la participació ciutadana, experiències en TV 3D…
Durant els propers mesos treballarem per millorar encara més tots aquests serveis, fent-los més amigables, accessibles i oberts. La nostra tasca és ara aconseguir que aquests serveis siguin cada cop més utilitzats pel ciutadà, que se’ls facin seus, acostant l’administració, en aquest cas local, al seu servei.

Encara queda però molt camí per recórrer pel que fa a la relació del ciutadà a través de les TIC amb l’Ajuntament…?

A Vilassar de Mar, un cop feta l’aposta des del consistori, els resultats han estat espectaculars. El ciutadà veu que estàs al seu mateix nivell, i parla amb l’Ajuntament amb les mateixes eines i amb la mateixa naturalitat que utilitza per parlar amb els seus familiars i amics. Aquesta és la clau.
El ciutadà utilitza les TIC habitualment, en el seu dia a dia, com a oci, per parlar i comunicar-se amb familiars i amics, per informar-se, per relacionar-se… Ara hem aconseguit, des de l’administració, utilitzar les eines, el llenguatge i els serveis que ells ja utilitzen, des de fa temps, per ser propers, per ser més àgils.
Sempre dic que la gran oportunitat que té l’administració per estar a prop del ciutadà passa per les TIC. Les noves tecnologies són les grans aliades que tenim les administracions, i no les podem deixar escapar.

Hi ha experiències en el Twitter que els han aportat reconeixement fora de les fronteres comarcals. Els Shorty Awards en els quals van competir amb l’Obama en la categoria de Govern, per exemple. Quin balanç en fa?
Bé, deixi’m primer situar els lectors. Els Shorty Awards estan considerats els premis de referència, a nivell mundial, sobre l’ús del Twitter. L’any passat, el canal oficial de l’Ajuntament de Vilassar de Mar a Twitter (http://twitter.com/VilassardeMar) va ser finalista dels premis Shorty Awards, dins la categoria de Govern, quedant just per darrere del canal oficial del president dels EUA, en Barack Obama. No cal dir que els recursos materials i humans que deu tenir el president Obama queden a anys llum dels recursos que disposem nosaltres.
En aquest sentit, el reconeixement que Vilassar de Mar va assolir va anar més enllà de la comarca, o inclús de la nació, ja que vam ser el representant europeu més ben classificat.
Més enllà de l’anècdota, que no deixa de ser sorprenent, la satisfacció ve donada perquè el reconeixement demostra que s’estan fent les coses bé, i en aquest cas va ser el propi usuari qui va proposar, nominar, aquest servei.
Val a dir però que l’Ajuntament de Vilassar de Mar és degà en l’ús de Twitter per comunicar-se amb el ciutadà.

Les TIC permeten –en un sentit metafòric– que els ‘peixos petits’ puguin competir amb els ‘grans’ a un cert mateix nivell?
Ull amb aquesta pregunta. Quan parlem de les TIC aplicades a les administracions, no es tracta de competir entre grans i petits, entre uns i altres. El que es tracte és de ser útils, propers i de referència per a qui realment et necessita. En aquest sentit, és cert que una administració petita pot ser molt més àgil que una de gran, però també és cert que una administració gran pot tenir experiències ben útils i aplicables per a una de petita.
Les Tecnologies de la Informació i la Comunicació han aconseguit que els “peixos” estiguem a prop, els uns dels altres, per quan ens necessitem.
L’aposta per les noves tecnologies obre canals de comunicació que fan replantejar els existents. La crisi, a més, està colpejant molt durament diaris, revistes, ràdios i televisions. A nivell local i en aquest aspecte, la xarxa és el futur?
Penso que a Vilassar de Mar som un clar exponent d’allò que els experts anomenen actuar de forma GloCal, és a dir, utilitzem loCalment els beneficis i els avantatges d’una tecnologia que és Global.
Li posaré un exemple molt gràfic. L’any 2007, a Vilassar de Mar, teníem una ràdio municipal, amb cobertura local, un web estàtic, i un butlletí de paper, amb 5 persones al departament de comunicació.
L’any 2012, amb el mateix nombre de persones, es gestiona una ràdio municipal, que també disposa de versió online, i que per tant és accessible, en directe, des de qualsevol part del món. Un web municipal dinàmic, amb elements socials, que s’actualitza cada dia. Un butlletí de paper, que disposa de versió electrònica, en diferents formats. Una televisió per Internet, també accessible des de qualsevol part del món. Continguts sindicats (RSS) als quals qualsevol usuari pot subscriure-s’hi, a més d’un grup al Facebook i un canal a Twitter que són els referents a casa nostra.
El que hem fet, en definitiva, és distribuir Globalment continguts que ja creàvem per a ús Local, hem fet un plantejament GloCal.

La televisió per Internet és una manera d’oferir informació de qualitat de proximitat a millor preu que la que s’emet en TDT? Quina valoració fa de l’experiència municipal a Vilassar de Mar?
A dia d’avui són tecnologies ja complementàries, aliades, i no pas contraposades. Els motius són els que són, i segurament no tenim prou espai per explicar al lector els motius de tenir a casa un tecnologia totalment desfasada com la TDT, però cal que tothom tingui clar, ja avui, que la televisió de qualitat, en alta definició, de proximitat, participativa i plural, passa per la televisió per Internet.
I quan parlo de televisió per Internet no parlo de televisió a l’ordinador, sinó d’aquella televisió que arriba als nostres dispositius (TV, PC, portàtils, tablets, mòbils, rellotges, etc.) a través d’Internet.
A Vilassar de Mar ho hem batejat com “quan vulguis, des d’on vulguis”. La gràcia està en disposar dels continguts que vols, en el moment que els necessites, a través del dispositiu que tinguis més a mà.
Si haig de fer una valoració objectiva del que hem aconseguit en només un any, li diré que els resultats han superat les expectatives creades, i amb aquesta experiència ja som capaços de veure, d’entendre, quin tipus de continguts són els que més agraden, els que més comparteixen, els que més es reenvien els usuaris, gràcies a les possibilitats que ofereix la xarxa.

La pluralitat és un dels grans reptes en uns temps en els quals s’acusa els mitjans (públics i privats) d’estar controlats. Internet permet la màxima llibertat en aquest sentit? Com es garanteix la pluralitat en els mitjans públics locals?
La pluralitat ja no és un repte llunyà ni un objectiu difícil, comença a ser ja una realitat. Si després del que ha viscut el món els darrers mesos, també a nivell comunicatiu, on fins i tot governs com els d’Egipte, Líbia o Tunísia han patit importants canvis, hi ha algú que encara no ho té clar, més val que s’ho faci mirar.
Ara bé, és tan injust afirmar que tota la informació que ve d’un mitjà públic està controlada com dir que la que prové d’una altra font, a vegades anònima o d’algú amb interessos ocults, és més creïble. Cal que tots, administracions, ciutadans i també periodistes tinguem els valors i l’ètica suficient per discernir-ho.
És cert que hi ha molts exemples, i recents, de control per part de les administracions, però no sempre és així. Tots plegats, els periodistes els primers, hem de demanar el mateix rigor a la informació que generen uns i altres, no podem passar d’un extrem a l’altre.

El Maresme va ser pioner en moltes propostes a la xarxa, partint de persones individuals principalment. Sembla, però, que en els darrers temps hagi perdut pistonada…?
Vostè ho creu? És cert que la comarca ha estat sempre un referent a la xarxa, i que tot a la vida té els seus alts i baixos, però quan veig, per exemple, la il·lusió i empenta dels més joves no puc deixar d’imaginar el futur amb molta satisfacció. Li posaré alguns exemples, de Vilassar de Mar, perquè per proximitat i responsabilitat és el municipi que més conec.
A les darreres setmanes he vist empreses tecnològiques que treballen en solucions molt avançades de radiofreqüència, estudiants, molt joves, que han desenvolupat eines que simulen escenaris virtuals, en 3D, o d’altres, encara més joves, que han inventat eines electròniques per ser utilitzades per persones amb mobilitat reduïda. Quan veig tot aquest potencial tinc molt clar que des de l’administració no podem fer res més que donar suport i mitjans a tota aquesta gent.
El president de la Generalitat va fer, ja fa alguns mesos, una afirmació que cada dia té més sentit. Deia que innovar forma part de l’ADN català. Mentre això sigui així, mentre perduri aquest esperit d’innovar, no ens aturarà ningú.

El paper de TecnoCampus Mataró Maresme és important per estar en línia amb les noves tecnologies?
El TecnoCampus, que físicament està a Mataró, però que en realitat dóna servei a tota la comarca, ha de seguir sent el referent per a la creació de valor tecnològic entre nosaltres. És un gran actiu que cal seguir mimant i cuidant per ser el referent de nous projectes tecnològics al Maresme.

Hi ha assessorament als consistoris per promoure les TIC o depèn solament que tinguin un regidor sensibilitzat pel tema?
Personalment tinc la sensació que sí, que cada cop és més normal trobar assessorament per promoure les TIC des dels consistoris. De fet m’atreviria a dir que ja comença a ser estrany trobar un ajuntament que no promogui l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació.

Les xarxes socials evolucionen a velocitats vertiginoses. Fins a l’excés i saturació. L’aplicació a la vida municipal de Vilassar de Mar d’aquestes xarxes és, però, satisfactòria?

És cert, no hi ha setmana o mes que no aparegui una nova eina, xarxa social o aplicació, i això pot comportar que els usuaris més novells puguin arribar a saturar-se o cansar-se. El meu consell, en aquest sentit, és que no cal que les utilitzem totes, sinó aquelles que realment ens són útils a les nostres necessitats.
Vilassar de Mar està també present a Google+ o Pinterest, entre d’altres, i sempre hi ha l’usuari que et vol seguir des d’arreu, però la gran majoria ens són molt fidels des de Facebook, on tenim 1.625 membres, o Twitter on tenim 1.952 seguidors.

L’Ajuntament del futur serà majoritàriament virtual, o no es pot saltar aquesta barrera de la proximitat que suposen les persones?

Quan parla de futur, a quin futur fa referència, a un futur proper o a un futur llunyà? Si parla d’un futur proper me’l puc arribar a imaginar, però si parla d’un futur llunyà, sóc incapaç de fer-ho.
L’ajuntament del futur serà el que nosaltres vulguem que sigui. Segurament virtual per a molts tràmits i gestions quotidianes, que no requereixin de validació o suport humà, però en qualsevol cas, l’ajuntament del futur és el que ara estem començant a establir. Aquell que dóna suport de forma àgil al ciutadà, i ho fa d’una forma molt propera i amigable, des del mateix nivell que es troba la persona que demana el seu ajut.

Quins projectes TIC de futur es plantegen al consistori vilassarenc?
Com a nous projectes TIC, a Vilassar de Mar estem treballant en la millora dels ja existents. Per un costat en proporcionar l’accés a tota la informació municipal (notícies, agenda, ràdio i TV) des de dispositius mòbils i multi-plataforma, i per un altre, en facilitar l’accés i participació a la política municipal per part del ciutadà. Val a dir que tenim un gran repte per endavant, amb l’arribada de la banda ampla a través de la fibra òptica, prevista per aquest any. Si bé és cert que en una primera fase serà per interconnectar seus municipals, quan arribi al ciutadà, durant la segona fase, aconseguirem gaudir realment de serveis d’alt valor afegit.

 

Enllaços entorn digital Ajuntament de Vilassar de Mar:

m.vilassardemar.cat
Nou aplicatiu especial per a dispositius mòbils (iPhone/iPad, BlackBerry i Android) des d’on es pot accedir a la ràdio en directe i últim informatiu, TV, agenda i notícies.

www.vilassardemar.cat/lajuntament/accio-de-govern/comenca-la-instalb7lacio-de-la-xarxa-sense-fils-wi
Xarxa d’accés a Internet WiMAX/WiFi.

www.vilassardemar.cat/seu_electronica/tramits/onlinetramits
Tràmits electrònics (17) per Internet amb l’administració.

www.vilassardemar.cat
Nou portal web municipal accessible per a persones amb problemes visuals.

www.facebook.com/groups/6411902575
Primer grup al Facebook d’una administració local.

radio.vilassardemar.cat
Ràdio en directe per Internet multiplataforma. També a través de l’App TuneIn: tunein.com/tuner/?StationId=115594

twitter.com/VilassardeMar
El canal degà d’una administració local a Twitter.

tv.vilassardemar.cat
TV de proximitat en alta definició per Internet.

Sindicació de continguts oberts (RSS):
www.vilassardemar.cat/canals-rss/llistat-noticies/RSS (Notícies)
vilassardemar.cat/canals-rss/llistat-agenda/RSS (Agenda)
www.vilassardemar.cat/canals-rss/llistat-anuncis/RSS (Anuncis oficials)

www.vilassardemar.cat/actualitat/mitjans-de-comunicacio-local/vdm-informa
Publicacions digitals

COMPARTIR