Tot a punt per a Les Santes

Text: Redacció
709

Les Santes 2012 presenten en aquesta edició moltes novetats i han ampliat l’activitat sense que s’hi destinin més recursos econòmics que l’any passat. El primer de nova creació és “L’estrena”, un acte institucional que donarà inici i anunciarà l’arribada de la Festa Major el dijous 19 de juliol. Començarà amb una conferència i tot seguit l’alcalde, des del Saló de Sessions, encarregarà a l’Herald que proclami als quatre vents l’inici de la Festa Major.

Un altre acte nou programat, el 22 de juliol, és “L’encesa” en el qual, amb inici davant de l’Ajuntament i finalització a la plaça de Can Xammar, es farà una cercavila de foc i un taller per presentar a la ciutat la Colla de Diables del Basilisc.

“De toc a toc” omplirà de percussió els carrers el dilluns 23 de juliol amb una cercavila que finalitzarà a la plaça de Santa Maria, on es farà un tast d’instruments de percussió protagonitzat per diferents grups de la ciutat.

D’altra banda, el programa també s’amplia amb una novetat per als més petits el dia 26 de juliol: “Tarda Guillada” pensada com una Nit Boja infantil i que aglutina l’acte “De parranda”, “La convidada” amb el grup mataroní Suc de Taronja, el “Correguspira” el correfoc infantil de Les Santes i “La Ruixadeta”.

El dissabte 28, a més, inclou “Anem de canyes”. La plaça de l’Ajuntament acollirà a partir de les 23 h un concert molt especial amb els grallers de la Momerota, els grallers de Quina Canya, els Laietans i els Ganxets. I tancant la programació de nous actes, “Enfigura’t”, el divendres 29. Aquest acte dóna l’oportunitat, a la plaça de l’Ajuntament, de fer un tastet de les figures de la ciutat.

La resta de programació la conformarà els actes tradicionals que formen part del ritual de la Festa Major de Mataró, i els actes que s’han fet un lloc en el programa els últims anys: Diada castellera, concert de gòspel, havaneres, Barram i repicada, Ball de Festa Major, Missa de Les Santes, Xindriada i Anem a tancar, entre d’altres propostes. En referència al Desvetllament, al tancament d’aquesta edició, encara està pendent l’acte alternatiu que es farà a la mateixa hora per evitar massificació.

Una Nit Boja més ‘prudent’. A inicis d’aquest any es va crear una Comissió tècnica per garantir un bon desenvolupament de la Nit Boja: Desvetllament bellugós, Escapada a negra nit, Pujada Tabalada i La Ruixada, per seguir treballant en la millora i el bon funcionament d’un dels actes més multitudinaris de Les Santes. Per això s’han establert diverses mesures i conscienciat la població del respecte pel ritual de la festa.  També, ja que una altra problemàtica de la Nit Boja ha estat en els últims anys la massificació, s’ha organitzat la “Tarda Guillada” perquè els més petits puguin gaudir del mateix acte però l’endemà, amb la voluntat de descongestionar la de la nit del 25.

Els 25 anys d’Àliga. Dins el ritual de Les Santes és molt important el paper del bestiari mataroní. Enguany l’Àliga celebra els 25 anys de la seva recuperació i ho farà amb una cercavila, el 29 de juliol a les 12 h, per diferents punts de la ciutat que tenen un lligam històric amb la figura.

A més d’aquest acte de carrer, l’Àliga també serà present en l’exposició a Can Palauet (carrer d’en Palau, 32) “L’Àliga fa història. 25 anys de la recuperació de l’Àliga a Mataró” que s’inaugurarà el dimarts 17 de juliol a les 19.30 h.

Música i teatre per a tothom. Les Santes 2012 compten també amb la participació d’entitats i empreses privades que s’han implicat amb la Festa Major i han ofert els seus espectacles que ampliaran l’oferta teatral i musical. Així, divendres 20 el cantant Moncho presentarà al Teatre Monumental el seu concert “50 anys de boleros” i el dissabte 21 ho farà Sciurus amb “Esquirols XXI” i el mateix dia però més tard el Parc Central acollirà el concert dels històrics Dúo Dinámico organitzat per Vip Music i Era Produccions.

I el dia 27, la trobada de gitanos rumberos de la ciutat que es va poder veure l’any passat al passeig del Callao després del Castell de focs, es converteix en un festival de més de 8 hores de rumba amb Mataró Rumba All Stars, Sabor de Gràcia i Dj Txarly Brown sota el nom de Rumbalmar. La festa s’iniciarà amb la Sardinada rumbera amenitzada pel grup Derrumband. Es comptarà amb la presència de Peret que rebrà un reconeixament dins el festival.

Pel que fa al teatre, la Sala Cabanyes presentarà el diumenge 22 El Mikado al Teatre Monumental; el mateix lloc, el dilluns 23 es podrà veure Joan Pera – Capri i el diumenge 29, L’any que ve serà millor, de la companyia La Villaroel.

Santes esportives, solidàries i en imatge. Les Santes esportives 2012 oferiran en el seu programa 31 actes esportius (5 més que l’any passat) que es realitzaran entre el 14 de juliol i el 29 de juliol, tot i que es concentren majoritàriament el 21 i 22 de juliol. Dels 31 actes esportius programats, 20 són activitats de participació popular, 8 activitats d’exhibició i 3 de competició.

Una altra de les novetats d’enguany és la solidaritat que es viurà durant la festa. Durant els dies de Santes en diferents espais on hi hagi activitat es recolliran aliments que es destinaran a cobrir les necessitats bàsiques dels més desfavorits.

També, l’exposició de fotografies anual que organitzen Caixa Laietana i l’IMAC anirà enguany a càrrec de Narcís Rovira, que oferirà el seu personal punt de vista de com va viure Les Santes 2011 sota el títol “Les Santes 360º’.

COMPARTIR