Joan Muray i la història de la barretina

Text: Albert Calls
565

L’escriptor i historiador masnoví Joan Muray ve desenvolupant, des de fa ja uns quants anys, una intensa tasca de recuperació de la memòria local, però també d’aspectes culturals de notable interès.

La seva mirada inquieta se centra en temes que teníem al davant, però als quals no havíem donat la importància que es mereixen. És en aquesta direcció que cal situar el seu darrer llibre, La barretina. Símbol de llibertat, publicat dins el segell maresmenc Historeîn Forum.

En aquesta obra, el lector hi trobarà els secrets referents al popular capell català i una tasca d’investigació que permet endinsar-se en els orígens i la trajectòria del nostre barret.

“Aquests orígens es perden en la nit dels temps, i mai més ben dit, ja que el culte a Mitra, culte solar, al qual va associada la barretina (o gorra vermella), com a ornament de culte i alhora distintiu dels seus sacerdots i iniciats, comença, segons dades documentades, tant per la literatura (les obres teològiques mazdees dels segles XII-XIV aC), com per l’art, en les troballes arqueològiques (frescos, escultures i ceràmica, segles VIII-IV aC, així com també de posteriors, fins aproximadament al segle IV dC)”, apunta Muray sobre els orígens del barret en el llibre, a més de donar dades com que el mot barretina apareix el 1565. Tot plegat, en el marc d’una obra amena, que es llegeix amb interès i complementada amb un destacat apartat d’il·lustracions.

El nom de Joan Muray s’associa indiscutiblement amb el Masnou. Des d’aquest municipi del Baix Maresme fa anys que desenvolupa una intensa activitat com a promotor cultural, com a escriptor, com a historiador… De fet, com ell mateix explica, compagina l’art amb la història, les seves dues passions. L’historiador masnoví és també un apassionat de la macrofotografia, camp en el qual porta més de 40 exposicions fetes, havent participat en tres salons internacionals i rebut diversos reconeixements.

Entre els puntals del seu treball hi ha el fet d’haver col·laborat des del 1987 en les pàgines del butlletí Gent del Masnou i haver publicat nou llibres on la història és sempre la clau. A Pirata i negrer, llibre que va tenir molt de reconeixement, ens parlava del capità masnoví Joan Maristany i Galceran “Tara”, genocida de l’Illa de Pasqua. També, més recentment, va publicar Mitologia de l’oca, on explica les vinculacions d’aquestes aus amb la història, la cultura i les tradicions. D’altres títols seus són Masnovins a les Amèriques o Històries de la Vila… del Masnou (volum I i II).

COMPARTIR

1 COMENTARI

Comments are closed.