La festa del càntir d’Argentona convoca la 62a edició

Text: Redacció
1912

La Festa del Càntir se celebra sempre el dia de sant Domènec, el 4 d’agost, al matí. És en aquest matí que es fan els actes de més tradició, com la renovació del “vot de poble” per part de l’alcalde de la vila, la benedicció de les aigües de la font de sant Domènec, la benedicció i venda del càntir de l’any i els jocs de força i enginy a l’entorn de l’aigua i el càntir.

La Festa del Càntir d’Argentona té el seu origen a mitjan segle XVII, amb l’inici de la celebració de l’Aplec de sant Domènec. Segons sembla, una greu epidèmia o pesta va provocar que els argentonins de l’època cerquessin ajuda en sant Domènec, tingut aleshores com un sant advocat en les aigües. Les pregàries van fer el seu efecte i des d’aquells anys Argentona, per agraïment al sant, celebra el 4 d’agost la diada de sant Domènec.

Així mateix, en el decurs de la festa, Argentona renova el “vot de poble” fet al sant i beneeix les aigües de la font de sant Domènec segons un ritual fet exprés per a l’ocasió. És, a més, l’únic que actualment es conserva viu a Catalunya.

Aquesta celebració s’ha projectat amb el pas dels anys i ha esdevingut un punt de trobada de referència.

Una participació internacional més àmplia. Les noves sol·licituds de participants de països que no havien assistit mai en aquesta fira amplien el ventall d’arreu del món i fan que aquesta es distingeixi com a clarament internacional.

En aquesta 62a edició, el país que s’estrena és Moldàvia, una república de l’Europa de l’Est. D’altra banda, Rússia, Portugal, França, Itàlia, Bèlgica i Marroc es mantenen com a participants tradicionals. A més d’aquests ceramistes i terrissers internacionals, cal destacar que el gruix de participació prové de Catalunya i Espanya.

El carrer Gran d’Argentona i els carrers del seu voltant, seran l’escenari d’aquesta fira d’importància internacional. La terrissa tradicional i popular, amb 25 expositors, estarà ubicada entre el carrer Gran, la plaça de Vendre i el carrer Torras i Bages. La ceràmica artística, amb 35 participants, ocuparà el carrer Bernat de Riudemeia. La reproducció de ceràmica antiga i altres, amb 15 firaires, ocuparà el carrer Lladó i la plaça de l’Església.

El càntir de pescador o de barca de les Illes Balears. Les Illes Balears són les protagonistes de la 62a Festa del Càntir, ja que el càntir escollit per representar-la ha estat un càntir de pescador o barca d’aquesta zona.

El perquè del nom de càntir de pescador o de barca és força evident si ens fixem amb la seva forma quasi cònica, amb una àmplia base per tal d’obtenir la màxima estabilitat possible quan el càntir està en la barca i en el moviment de la mar.

No presenta cap decoració especial ni va vidrat, per tal de garantir que pot fer l’aigua fresca.

El terrisser encarregat de la seva reproducció ha estat Miquel Albertí de Sa Teulera de Llucmajor, Mallorca.

Actuacions del músic i ceramista Ivan Levasseur. Com a novetat important de la Fira d’enguany, destaquen les demostracions musicals, amb instruments de fang, que l’artista francès Ivan Levasseur interpretarà a la plaça de l’Església durant els tres dies de la Fira.

Els instruments musicals de fang són obra del propi artista, que a més de músic també és ceramista.

L’horari de les actuacions serà, durant els dies 4, 5 i 6 d’agost, d’11 h a 14 h i de 18 h a 21 h.

Article relacionat:

Article d’Oriol Calvo, director del Museu del Càntir d’Argentona.

COMPARTIR