m1tv analitza la identitat de la comarca

Text: Redacció
701
Nosaltres, els maresmencs
Eloi Aymerich i Albert Calls conversant amb el promotor cultural Joan Gómez, a Premià de Mar, justa a l’entrada del Museu de l’Estampació.

Nosaltres, els maresmencs. Una road-movie de Montgat a Calella, es va rodar el setembre de l’any 2010 i analitza aspectes identitaris de la comarca a partir de diverses persones que el periodista i escriptor Albert Calls es va trobar a finals dels anys 80 i que el van ajudar a formar la seva idea de cultura i de comarca.

La minisèrie televisiva de tres capítols, en clau de documental, pretén plantejar novament el debat sobre l’existència de la comarca del Maresme –i la necessitat, o no, d’articular-la. No és, però, una enquesta, sinó que parteix del convenciment de Calls que sí, que el Maresme existeix, o si més no que en un determinat moment, després de la represa democràtica, va existir amb força en el mapa mental de la gent de la cultura i la comunicació, que van contribuir amb el seu paper a vertebrar el territori.

Aquest projecte, expressat en tres episodis d’una hora de durada cadascun, es va emetre per m1tv els dies 28, 29 i 30 de març, aquest darrer dia amb un Pantalla Oberta especial per reflexionar sobre el que es va dir a l’emissió, i compta amb el suport del Consell Comarcal del Maresme. Durant els 180 minuts de pel·lícula, s’entrevisten fins a 27 personalitats de l’àmbit de la cultura, la història, la comunicació i la política, tots ells relacionats amb les peripècies vitals de Calls. S’hi fan reflexions profundes, en clau de passat, present i futur i no hi falten les crítiques cap a la classe política ni les institucions locals i comarcals. Tot, però, des d’un punt de vista casolà, fresc, divertit, sense buscar una transcendència absoluta al tema. És més, hi ha moments autènticament còmics i en el rodatge s’ha buscat el temps real, es va gravar seguit, buscant l’autenticitat i la complicitat amb el públic.

La minisèrie documental emesa per m1tv recull el passeig fet a peu, amb vaixell, amb tren o autobús de Calls, acompanyat per Eloi Aymerich, molt més jove que ell i a qui explica com és el Maresme que va conèixer fa 25 anys, amb la represa de la democràcia i el naixement dels consells comarcals. A través de les persones que es troben –algunes d’elles a l’atzar– es reflexiona sobre si la comarca existeix o no, els grans reptes identitaris del món local en un moment de globalitat. A la minisèrie, entre d’altres persones, s’entrevista periodistes com Manuel Cuyàs, Rafael Vallbona i Oriol Ferran; professors de literatura com Llorenç Soldevila i Carles Mora, actual alcalde d’Arenys de Munt; polítics com Josep Jo o Manel Mas; editors com Jordi Garcia Jacas; la sommelier alellenca Rosa Vila; historiadors com Benet Oliva, Joan Gómez, Jordi Bilbeny o Joan Muray i poetes com Teresa D’Arenys i Maria Antònia Grau, entre d’altres.

“Vam gravar molt i de la manera que ho havíem previst: a sac, sense impostures, sense buscar la nitidesa visual ni sonora, generant un producte absolutament viu, fresc, que els espectadors puguin tocar gairebé amb les mans. Un to, un estil, que després d’hores i hores de muntatge aquest desembre, gener, febrer i març amb en Toni Veas es van plasmar en els tres episodis del que finalment es diu Nosaltres, els maresmencs, parafrasejant el valencià Joan Fuster”, assegura Joan Salicrú, codirector de la minisèrie.

COMPARTIR