Cultura tutelada al Mataró de postguerra

Jaume Vellvehí.  laraconera.blogspot.com
649

En el context dur i difícil de la postguerra i la grisor del primer franquisme, les inquietuds intel·lectuals dels mataronins s’havien d’aplegar en tertúlies més o menys improvisades –tímidament, privadament– en cases particulars, on modestos cenacles d’amics amb inquietuds culturals provaven de superar el trist panorama cultural d’aquell moment.

El primer d’aquests cenacles fou La colla dels dijous (1942-1952), que es reunia a casa de l’empresari Joan Mas. Les trobades van fer de pont incorporant persones que abans de la guerra havien participat a les tertúlies del Cau Grillat. Entre els més assidus hi hauria Francesc Belcos, Manuel Cuyàs, Martí Fité, Joan Gual, Jesús Illa, Alfred Opisso, Josep Reniu, Joan Rectoret,  Elisard Sala, Lluís Terricabres, Enric Tria o Joan Tutó i Josep Punsola.  A partir del 1947, a casa de la família Arenas es reunirien el Gremi de Belles Arts amb alguns dels habituals de La colla i els germans Arenas, Marià Ribas, Esteve Albert, Enric Torra i Vicenç Arís. Un nou grup aprofitaria el Museu de Mataró: la Secció d’Història i Arqueologia del Museu que, presidida per M. Ribas, edità la revista Museu en català el gener 1948 i que el 1950 fou suspesa per ordre governativa. En la junta de l’entitat hi figuren Jesús Illa, Jaume Lladó, Esteve Albert, Lluís Ferrer i Santiago Martínez.

Una altra tertúlia és la que es celebrava a la rebotiga de la barberia del músic Joan Tutó, coneguda com El Canelobre. Hi assistien molts dels que ja hem esmentat i alguns els trobarem també en la Colla Pic i Pala aprofitant l’aixopluc de la UEC. Un nou grupuscle fou impulsat per l’escolapi Joan Roig a mitjans dels anys quaranta i prengué per nom: Cor (Cavallers de l’Ordre del Retrobament). Tenia un marcat interès catalanista i foren celebres les trobades al Montseny amb mossèn Pere Ribot.

Però la tertúlia més coneguda, oberta al públic i de més llarg recorregut, s’inaugurà el 1949 de la mà de Lluís Terricabres, l’aixopluc de Joaquim Casas i l’orientació intel·lectual d’Antoni Comas: la Tertúlia del Racó. Durant trenta anys, cada dissabte, Terri hi presentà un conferenciant. L’estol de noms que van passar pel Racó és excepcional: Carles Riba, Miquel Martí i Pol, Jaime Gil de Biedma, José Agustin Goytisolo, Rosa Leveroni, Josep Trueta, J. V. Foix, M. Aurèlia Capmany, Enric Garriga, Josep M. Batista i Roca i fins a quatre-centes cinquanta personalitats de tots els camps de la cultura. Escletxes que s’obrien en la foscor de la dictadura!

COMPARTIR