En marxa el procés de l’arbitratge perquè els inversors de preferents recuperin els estalvis

Text: ACN  // Foto: Josep Molina
631

L’Agència Catalana de Consum (ACC), d’acord amb els bancs intervinguts per l’Estat, va rebre fins el 21 de juny (data de la publicació d’aquest article per ACN) un total de 15.688 reclamacions d’inversors de preferents sol·licitant l’arbitratge gratuït, de les quals fins aleshores s’havien acceptat 9.483 peticions. L’ACC va signar 5.769 laudes d’obligat compliment, tots ells a favor dels inversionistes que van recuperar el 100% del capital invertit. La suma dels laudes va suposar un desembors de 110 milions per a les entitats bancàries intervingudes per l’Estat que estan acollides a aquest arbitratge (Catalunya Banc, Bankia i NCG Banc). L’ACC recorda que per Catalunya Banc i NCG el termini d’arbitratge acaba el 12 de juliol i per Bankia, tot i que havia de fer-ho el passat 30 de juny va ampliar-se al 15 de juliol.

Precisament, Alfons Conesa, director de l’Agència Catalana de Consum, va advertir a finals de juny als inversionistes de productes híbrids (preferents, deute subordinada perpètua i a termini) que tenen poc temps per acollir-se a la via de l’arbitratge que s’ofereix als inversionistes que ha contractat algun d’aquests productes dels bancs intervinguts (Catalunya Banc, NCG i Bankia).

Per la seva banda, l’alcalde de Mataró, Joan Mora, va fer una crida als inversionistes ‘’estafats i enganyats’’, sobretot a les 15.000 persones de Mataró que tenen un dels 6.000 contractes signats amb Bankia, que anessin a l’oficina del banc que els va ‘’enganyar’’ i demanessin la via d’arbitratge.

Mora va recordar que fins que el client no signi el document d’acceptació de l’arbitratge, que es produirà un cop el banc li digui fins a quina quantitat li retornarà, sempre li queda oberta la via judicial.

Tot i això, de les 15.688 reclamacions d’inversors que fins el passat 21 de juny (data de publicació d’aquest article per ACN) van arribar a l’ACC, es van acceptar a l’arbitratge 9.483 peticions i es van emetre fins aleshores 5.769 laudes, tots ells favorables a l’inversionista que va cobrar el 100% dels seus estalvis.

Procés de bescanvi i recompra a CatalunyaCaixa

Segons indica la resolució de la Comissió Rectora del FROB, el proper 5 de juliol es procedirà al bescanvi obligatori dels productes contractats (ja sigui participacions preferents, deute subordinat perpetu o deute subordinat a termini) per accions de l’entitat financera, que no cotitzen a Borsa. Una setmana després, el 12 de juliol el Fons de Garantia de Dipòsits comprarà aquestes accions bescanviades als afectats que així ho hagin sol·licitat a l’entitat. Els diners s’ingressaran en compte entre el 18 i 19 de juliol.

Tot aquest procés implica unes quitances i pèrdues que varien en funció dels productes contractats i de les emissions dels mateixos. Els afectats recuperaran entre el 34% i el 77% del capital invertit: concretament, en el cas de participacions preferents, la quantitat a recuperar serà d’un 34% de mitjana; pel deute subordinat perpetu un 45% de mitjana, i pel deute subordinat a termini un 77,58% de mitjana.

En el cas de les persones que hagin contractat deute subordinat a termini que expiri abans de juliol de 2018, se’ls ofereix una alternativa a la venda de les accions. Se’ls dóna la possibilitat de constituir un dipòsit indisponible fins la data de termini al qual s’aplicarà un descompte de 1,5% mensual des del 1 de desembre de 2012 fins a la data de venciment, amb un interès de dipòsit del 2%.

Bankia: oberta la via arbitral  fins el 15 de juliol

Pel que fa als afectats per la contractació de participacions preferents i deute subordinat de Bankia (Bancaja, Caixa Laietana i Caja Madrid), inicialment el 30 de juny havia de finalitzar el termini per sol·licitar l’arbitratge, tot i que va ampliar-se al 15 de juliol, tal com va anunciar-se coincidint amb la junta general d’accionistes celebrada a València. Precisament, el president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, va explicar que s’havien rebut 144.903 sol·licituds d’arbitratge dins el procés obert el passat 18 d’abril per als seus clients minoristes titulars d’instruments híbrids com les preferents. La petició d’arbitratge s’ha de formalitzar a les sucursals de l’entitat financera. Pel que fa a laudes favorables, la Junta Nacional Arbitral de Consumo, n’havia dictat ja 179, el que permet que de manera immediata aquests clients puguin recuperar tota la inversió realitzada. La previsió apuntada és que al setembre l’expert independent hagi informat sobre totes les sol·licituds i que el darrer trimestre de l’any, la Junta Arbitral de Consumo hagi resolt la pràctica totalitat dels arbitratges proposats.

Per la seva banda, Mataró mantindrà oberta l’oficina d’atenció als afectats per les preferents fins el 15 de juliol.

Les manifestacions que fan les persones afectades reclamant els seus drets han continuat, en especial a la capital del Maresme.

COMPARTIR