Mataró impulsa el primer manifest en defensa del llegat de Gaudí

Text: Redacció
665

La ciutat de Mataró, on es troba la Nau Gaudí, el primer edifici construït per l’arquitecte Antoni Gaudí ara fa 130 anys, ha liderat la signatura de la “Declaració de Mataró”, el primer manifest en defensa de la conservació i el manteniment del llegat gaudinià, que reuneix per primera vegada als seus principals representants. La signatura d’aquest document suposa l’inici de l’any “Gaudí Mataró 130”, que commemora l’ aniversari de la construcció de la Nau Gaudí, “km 0” de l’obra gaudiniana, i que inclou diversos esdeveniments amb l’objectiu de divulgar aquesta obra per tal que s’incorpori definitivament a la ruta per l’obra de l’arquitecte. El crític i historiador de l’art especialitzat en Gaudí Daniel Giralt-Miracle ha estat designat comissari d’aquesta activitat, que organitza l’Ajuntament de Mataró amb el suport de La Fundació La Caixa i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

El Conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va anunciar la creació del Consell Gaudí, que reunirà els gestors de tots els sectors del patrimoni que ha deixat a Catalunya Antoni Gaudí amb l’objectiu de coordinar-se en la preservació, impuls i difusió de la seva obra. Es tracta d’un projecte d’àmbit nacional que sorgeix de la iniciativa local, a diferència de l’Any Gaudí celebrat el 2002 amb motiu del 150 aniversari del naixement del genial arquitecte. L’Alcalde de Mataró, Joan Mora, va agrair el reconeixement que obtindrà la primera obra de Gaudí, acabada el 1883 i encarregada per Salvador Pagès per a la Cooperativa Obrera Mataronense tan sols 14 dies després que obtingués la seva titulació. Mora també va destacar l’esforç de concertació público-privada que representarà la futura constitució del Consell Gaudí, un projecte cutural que va definir com ‘”ambiciós”.

Per la seva banda, el comissari de l’any “Gaudí Mataró 130”, Daniel Giralt-Miracle, va assegurar que la Nau Gaudí de Mataró “és conceptualment l’obra de la manera de fer i de pensar d’en Gaudí” i va proposar que s’iniciï el procés per demanar a la UNESCO que l’edifici passi a formar part de les obres que són “patrimoni de la humanitat” a tot el món.

La Nau Gaudí de Mataró va ser el lloc escollit per a la signatura, el passat 23 de novembre, de la “Declaració de Mataró”, la manifestació en defensa de la conservació, el manteniment i la difusió del llegat gaudinià, reconegut nacional i internacionalment com una part rellevant del nostre patrimoni. Mai abans, s’havia aconseguit reunir a una representació tan important i significativa de l’obra de l’arquitecte català més conegut al món.

La “Declaració de Mataró” suposa un compromís de totes les institucions i entitats de l’univers Gaudí per a treballar conjunta i coordinament en la difusió del seu patrimoni artístic i arquitectònic

La Nau Gaudí és actualment la seu de les exposicions de la Col·lecció Bassat, un dels fons més representatius del que ha estat l’art català de la segona meitat del segle XX. L’esperit de la Col·lecció és contribuir, mitjançant la seva exposició, a l’explicació de la successió de circumstàncies i fets que han propiciat l’art dels nostres temps.

COMPARTIR