La 2a Marxa per l’educació pública: un canvi de cicle?

Sònia Resina Navarro.  Coordinació 2a Marxa Groga.
710

Les activistes d’Assemblea Groga ens preguntàvem, en organitzar la 2a Marxa, si seria la darrera ensopegada d’un curs molt fluix per a un moviment social que fins aleshores no havia parat de créixer, o si seria la primera d’un curs -el proper- més combatiu. La resposta del territori, la cohesió dins la pròpia Marxa, les simpaties generades fora la Marxa i la conjuntura política general, fan pensar que potser estem davant d’un canvi de cicle.

L’organització de la Marxa ha posat a treballar ben bé a un centenar de persones garantint la logística dels 120 km que hem caminat en vuit etapes. Aquesta feina i la connexió de les poblacions veïnes ha enfortit una xarxa i estratègia que anem recomposant des de fa uns anys. D’aquesta confiança que es genera entre les membres d’un col·lectiu tan plural com Assemblea Groga, on hi participen tots els sectors de la comunitat educativa des de Bressol a Universitat i diversos territoris, després de la 1a Marxa del passat any, es va aconseguir una Assemblea de 120 persones on es va impulsar la Iniciativa Legislativa Popular per una llei del sistema educatiu de Catalunya, que d’una altra forma, potser no hagués vist mai la llum. Enguany, al llarg d’aquesta 2a Marxa, amb la proposició de llei ja admesa a tràmit pel Parlament, hem recollit 70 fedatàries de les diferents poblacions per on hem passat i d’altres que han caminat alguna etapa amb nosaltres. Així doncs, la Marxa que acabem de viure suposa una continuïtat en l’estratègia iniciada en la 1a Marxa de l’any passat i que ben segur seguirà endavant en la propera Assemblea Groga del pròxim 20 de setembre.

És important anomenar que la connexió amb el moviment en defensa de l’educació pública de les Illes Balears ha estat una constant en aquesta 2a Marxa. La va obrir un discurs a Salt d’en Jaume Sastre, seguidament una xerrada a Tordera de l’Iñaki Aicart i la participació d’en Manel i en Jan, el primer d’Assemblea de docents i el segon un estudiant de la Crida, incrustats a la marxa des de Malgrat. Fins i tot en Tomeu Penya va venir a la paella popular de Calella. Tals fets han tingut ressò mediàtic i repercussió a les xarxes socials d’arreu de l’Estat.

Tot plegat, que ha fet que en finalitzar aquesta 2a Marxa ens sentim més fortes que mai, i el moment polític en el qual estem immerses (que obre la possibilitat a què haguem d’obrir un debat sobre quin model de país volem, també en educació, i fins i tot a què discutim la nova llei amb una altra correlació de forces al Parlament), farà que l’Assemblea Groga hi participi dient que el nostre model és acabar amb els concerts, universalitzar l’educació per a qui ho necessiti (a les escoles bressol, a la universitat i als cicles de formatius), sense taxes a tot el sistema i amb beques salaris per a les estudiants, on es retorni la democratització dels centres educatius (malmesa amb la LEC i la LOMQE) i de la universitat, i es vetlli constantment per una educació en català i basada en valors com la igualtat i la laïcitat.

COMPARTIR