Un art que perdura: la plantada del pessebre a Sant Mateu

Jordi Montlló Bolart.  Historiador i President del Col·lectiu El Bou i la Mula
777

Analitzar l’encaix del pessebrisme en la societat actual és prou complex com per no intentar-ho en aquest petit espai. Per tant, m’haureu de perdonar algunes simplificacions poc matisades. Però si més no, val la pena aportar un parell d’idees i un exemple.

En primer lloc el pessebrisme ha de patir el mateix procés que qualsevol ritual festiu d’origen religiós en una societat dessacralitzada. Això vol dir, entre altres coses, l’aparent desfiguració de la seva pròpia essència i la reinterpretació simbòlica dels seus elements. De la mateixa manera que un raig de llum es descompon quan travessa un prisma, el pessebrisme adquireix matisos diversos dins una societat multicultural. Malgrat que alguns pensin que així es desvirtua l’essència, serà la manera com s’adapti a aquests canvis el que definirà l’èxit futur del seu desenvolupament. Si voleu, amb un petit incís; que sapiguem del que estem parlant i no ens inventem paisatges d’hivern.

Precisament, per saber del que estem parlant va néixer el Col·lectiu del Bou i la Mula, el setembre de l’any 1999. Perquè el pessebre és un món calidoscòpic ple de matisos i no únicament una cosmogonia des d’una posició ideològica estàtica i reaccionària. Aquesta diversitat és font de riquesa i la principal qualitat per assegurar l’encaix en la societat actual.

L’exemple el podem trobar aquests dies a Premià de Mar, on s’ha presentat un llibre, un documental i una exposició amb el títol Els camins del pessebre: Can Gallemí 1971 – Sant Mateu 2014, on s’explica l’aventura iniciada fa 44 anys, de plantar un pessebre a la Serralada Litoral, en un magnífic balcó obert al Vallès, a l’empara de la masia de Can Gallemí. En aquest treball s’ha intentat explicar perquè després de tant de temps i tants canvis a la societat es continua amb el mateix entusiasme, quan algunes lògiques ens voldrien fer creure que es tracta d’un fenomen anacrònic i que no crea tendències. No busqueu la resposta dins el vent, millor que llegiu el llibre, visioneu el documental i visiteu l’exposició en el Museu de l’Estampació de Premià de Mar.

COMPARTIR