L’art del bonsai: modelant la Natura

Passi Garden Home.
607

Tenir un bonsai a casa nostra pot arribar a ser un vertader art. Ens impressiona l’edat d’un arbre tan petit, però també ens emociona veure com canvia cada dia. Si un petit bonsai és una obra d’art, també ho és la manera d’exposar-lo.

A Orient, els bonsais viuen en terrasses i jardins, on els arbres creixen i es desenvolupen bé. Quan s’entren a casa, s’exposen en una habitació, on són el tema central de la decoració.

LA LLUM. Els bonsais, com tots els arbres i plantes, viuen normalment a l’exterior, però existeixen espècies tropicals que s’adapten molt bé a viure durant llargues temporades a l’interior, sempre en llocs molt il·luminats, prop d’una finestra. Mai no els hem de situar al damunt de fonts de calor que els  assecarien irremediablement. Aquests arbres no resisteixen el fred ni les gelades. Si a l’estiu els hem tingut temporalment a l’exterior, quan la temperatura baixa, els hem de protegir sempre dins de casa.

EL REG. El reg és la clau del cultiu dels bonsais d’interior. Si els reguem freqüentment, les seves arrels poden arribar a emmalaltir. Per tant, espaiarem els regs, esperant que la terra s’assequi lleugerament, però sense que les fulles arribin a pansir-se!. Quan la terra ja sigui una mica seca, regarem a fons, fins que l’aigua surti clarament pels forats del test, per assegurar-nos que tota la terra està ben amarada.

PETITA GUIA PER ESCOLLIR UN TEST. Escollir bé la mida del test és molt important: en un test petit el cultiu es fa difícil, però en un test gran l’arbre creix massa. Passa el mateix amb la profunditat del test: massa pla, cultiu difícil; massa profund, l’arbre creix massa. Quant a la forma del test, no influeix tant en el cultiu, però estèticament sí que és molt important. En general, els arbres de formes arrodonides queden millor en testos ovalats, i els arbres de formes més rectes queden millor en testos rectangulars.

COM PREPARAR UN TEST. Abans de plantar un bonsai en un test, és imprescindible tenir tots els materials preparats amb la suficient antelació.

Els forats dels testos de bonsai són grans, per facilitar el drenatge, i perquè les arrels no els tapin. Per tal que la terra no surti pels forats, hem de protegir-los amb reixetes.

Un consell de: Passi Garden Home. Ronda Països Catalans, 11 (Mataró). www.passigardenhome.com

COMPARTIR