La vall de Golinons

Josep Grau.  MONTALTREK. Associació Excursionista Sant Vicenç de Montalt
675

Aquest mes ens desplaçarem a una Vall interior, poc freqüents al nostre Maresme, ja que degut a la carena litoral, tenim més turons i puigs que no pas valls; a més a més les petites valls a prop dels nuclis urbans han esdevingut urbanitzacions en aquestes últimes dècades.

La sortida que proposem encercla tota la vall de Golinons, passant per dos turons per a poder gaudir d’una vista un xic aèria. Can Giralt es la primera explotació de maduixots que trobem i on podem comprar les varietats Albion d’excepcional qualitat del fruit tant per mida com per sabor i fermesa.

Turó de la Guilla (o de Gonions) amb una alçada de 261 metres, ens ofereix unes boniques vistes de Calella i Pineda amb el mar de fons. I allà baix els cotxes passen per l’Autopista petits i silenciosos com si es tractès d’una pista d’Scalextric. Més endavant trobem el Turó del Home Mort que amb els seus 224 metres, i pel vessant Oest ens ofereix unes vistes de Sant Cebrià amb el seu campanar talment com un poble de pessebre.

Reculant, prenem el desviament que ens portarà a Can Golinons un Mas convertit en casa rural, on els petits poden entrar en contacte amb els conills i les gallines.

Passem per una finca plena de palmeres que contrasta amb el verd dels camps de la vall i de tota la vegetació de la zona, ja que els arbres que hem trobat en tot el recorregut són l’alzina, l’alzina surera i el pi. Ja de tornada, ens creuem amb alguns masos dedicats o a la ramaderia o l’agricultura.

COM ANAR-HI?

Entrarem a Sant Pol per la Nacional II i en un revolt molt tancat hem de sortir pel lateral, passar per sota la N-II i arribar a la Plaça Anselm Clavé, on deixarem el cotxe i començarem la nostra excursió.

Agafem en pujada el carrer Herois de la Fragata Numància; mentre pugem, podem contemplar la convivència de masies tradicionals. Darrere nostre veiem la població, amb la capella de Sant Pau; l’ermita formava part d’un monestir fundat durant el Segle X, que ara només conserva l’absis.

Al cap de 1⁄2 Km. travessem l’Autopista C-32 per sobre, en acabar l’asfalt ens queda Can Calella a l’esquerra i si teniu sort, els més petits podran veure uns quants exemplars de l’ase català pasturant. La ruta està marcada en Blanc/Blau (no gaire ben marcada) i en color Groc quan passem per trossos del PR-C 146.

Seguim els rètols vers el club hípic Sant Pol i baixem per la pista cap a la Vall de Golinons, creuem el torrent del Morer que normalment baixa molt poc, sols quan hi ha tempestes el seu cabal és important.

Deixem l’Hípica a la dreta i a l’esquerra contemplem Can Mascaró amb la seva peculiar torre i més endavant ens trobem els hivernacles de maduixot de Can Giralt. Hem de prendre el camí que surt a la dreta poc abans d’aquests hivernacles, és el Camí dels Francesos, força empinat.

En arribar al final d’aquest camí costerut, prenem el camí de l’esquerra, direcció “Serra de les Guilles” seguim per aquest rial, fins al Puig de Golinons, on farem una parada per a contemplar la vista sobre la costa.

Continuem ruta i al cap de 1 Km. trobem un desviament, hem de seguir rectes; un rètol diu: “Sant Pol de Mar per la Vall de Golinons” seguim-lo. En arribar a un revolt a mà Esquerra molt tancat, agafem un camí cap a la dreta que va al Turó del Home Mort i deixem el rial per on veníem.

Veurem una pujada molt curta i empinada que ens du al Cim del Turó de l’Home Mort, pugem a dalt per veure la vista i el poble de Sant Cebrià de Vallalta; però fixem-nos que just abans de començar la pujada a mà esquerra hi ha una cadena, hem de retornar aquí després de contemplar la vista i marxar pel camí de la cadena.

Aquest camí va descendent i ens mena passant pel camí dels Enamorats a Can Golinons.

Travessem pel patí de la masia i sortim a un rial ample, girem a la dreta i seguint aquest rial sense deixar-lo en cap moment, arribarem al cotxe per posar punt i final a la sortida.

COMPARTIR