El xoc tèrmic o cop de calor, com prevenir-lo i què fer

Naturcenter.
653

És en aquesta època quan el risc de que les nostres mascotes sofreixin el que es coneix com a cop de calor s’ha convertit en una preocupació entre molts dels  propietaris. Des de Natur Center us volem ajudar a què identifiqueu els símptomes, sapigueu respondre en conseqüència i apreneu a prevenir-ne les causes.

Primerament, cal tenir en compte que els gossos i gats són molt més sensibles al calor que nosaltres, i el que a nosaltres ens pot semblar calorós per a ells pot ser un parany mortal. L’augment excessiu de la calor es coneix com a hipertèrmia i pot arribar a l’extrem de provocar risc de danys i mal funcionament dels processos fisiològics, on els efectes poden ser irreversibles podent provocar la mort.

Mecanismes de regulació de la temperatura:

  • Zones amb poc pèl, com la panxa.
  • Suor, però només pels coixinets.
  • Panteig.

Factors de risc:

  • Ambientals (Altes temperatures a l’exterior, elevada humitat ambiental, espai reduït i mal ventilat com el cotxe, poca quantitat d’aigua i no fresca, manca d’ombra o molt poca, terres de ciment o, si està lligat a fora, existeix el risc d’escanyament a l’intentar l’animal buscar una ombra).
  • Animal (Massa jove o vell, malalt, braquicèfal o de morro estret tipus boxer o bulldog, obesitat, color fosc, digestió (NO donar de menjar durant el dia, sinó per la tarda), exercici a hores de màxima calor, nerviosisme de l’animal).

El cop de calor:

Normalment es dóna durant un dia molt calorós o en un dia de calor moderat que segueix a diversos de molta calor. La calor acaba amb les reserves de sucre i sals del nostre animal, així que quan més duri el període de calor, més fàcil és que aparegui el xoc tèrmic. El cop de calor pot acabar amb la nostra mascota en només 15-20 minuts si no anem amb compte.

Els símptomes els trobarem una vegada la temperatura passi dels 42ºC, i trobarem que l’animal perd les forces, té tremolors, apareix el que es coneix com a cianosi (color blau de les mucoses i la pell per manca d’oxigen a la sang), augmentarà el ritme respiratori i cardíac, molta salivació i mareig.

Això durà a les conseqüències, tals com la pèrdua corporal de sals i sucres, l’aparició de petites taques de sang a la pell, possibles hemorràgies, risc d’edema cerebral i fallada multisistèmica.

Primers auxilis:

Hem de tenir en compte que no es pot baixar la temperatura de cop, ja que els resultats poden ser desastrosos. La temperatura ha de baixar de manera continuada i l’animal s’ha de rehidratar i recuperar tant el sucre com les sals que ha perdut. Haurem de transportar a l’animal tan aviat com sigui possible a una consulta veterinària.

Si el transport pot ser immediat, s’ha de pujar l’animal al cotxe i durant el trajecte humitejar tant el cap com el coll amb tovalloles mullades amb aigua tèbia, i mai tapar-lo amb les tovalloles humides. També posarem glaçons a sobre del pont del nas, les engonals i les aixelles. Per últim, humitejarem la boca, sense forçar-lo a beure, ja que no és recomanable que begui en excés.

Si pel contrari no és possible portar-lo al veterinari de manera immediata, el posarem en una banyera o recipient amb aigua a uns 20ºC fins que es normalitzi la seva respiració, també podem mullar-lo amb aigua a aquesta temperatura. Seguidament aplicarem les mesures que s’expliquen a l’apartat anterior, i quan la respiració sigui normal, el mantindrem sobre una tovallola humida i ens ajudarem de un ventilador per a mantenir-lo fresc.

Faci el que es faci, caldrà comunicar-li al veterinari, i si el nostre animal ha sofert un xoc tèrmic, serà imprescindible que el veterinari el mantingui en observació durant mínim un dia per a controlar la seva evolució.

Mètodes de prevenció:

El nostre animal sempre haurà de tenir aigua fresca i neta, ombra i estar en un espai ample i ben ventilat. Li donarem de menjar només a primera i última hora del dia, així com només el traurem a passejar també a aquestes hores. Evitar que faci exercici i no perdre’l de vista. Mai deixar-lo dins d’un vehicle aparcat.

Si tens un animal de risc, ja sigui molt jove, molt vell, braquicèfal, etc., és recomanable que el mullis sovint durant el dia, evitar els passejos al migdia o a les hores en les que faci més calor i si està dintre de casa, utilitzar gel i ventiladors, així com baixar persianes per a mantenir el més fresc possible l’ambient.

A Natur Center també disposem de diversos utensilis i aparells que podrien ser útils a l’hora de mantenir a la nostra mascota fresca, com les bandanes o arnesos que es poden mullar i mantenen la frescor durant molta estona; abeuradors portàtils per als passejos o estores refrigerades perquè s’hi puguin tombar a sobre. No dubteu en trucar-nos per a rebre informació sobre els nostres productes i mètodes de prevenció.

COMPARTIR