Al tancament d’aquesta edició, va fer-se públic que l’operador comercial havia notificat a l’Ajuntament de la capital del Maresme l’ajornament de l’inici de les obres dels grans magatzems, que s’havien d’iniciar aquesta tardor al solar de Can Fàbregas, fins que no es resolgui la problemàtica legal que ha generat el trasllat de la fàbrica. Segons fonts municipals, l’operador encara mantindria el compromís de venir a Mataró i el govern té la voluntat de fer tot el possible per facilitar l’arribada de la locomotora comercial.
Cal emplaçar aquesta decisió en la recent sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), qui ha considerat “nul de ple dret” el pla de millora urbana de l’Illa de Can Fàbregas –on han d’anar emplaçats els grans magatzems–, perquè no s’ajusta al pla general de la ciutat i alhora, assegura que el trasllat de la fàbrica que va fer-se i que va ser força polèmic, vulnera el pla especial del patrimoni.
La resolució judicial la va donar a conèixer el Col·lectiu Ronda que representa a la Plataforma Salvem Can Fàbregas. Segons van explicar, el jutjat ha dictaminat que el pla no era l’adequat per donar cobertura al desmuntage i trasllat de la fàbrica que va deixar el solar lliure per facilitar-hi la ubicació d’un futur centre comercial de El Corte Inglés. També que ha de prevaldre l’interès públic de protecció del patrimoni.
Aquesta sentència, però, no és ferma i l’Ajuntament interposarà un recurs de cassació.
Una altra sentència
Uns dies abans es dóna el cas que va fer-se pública una altra sentència, en aquest cas en sentit contrari, en la qual un jutjat de Barcelona desestimava un dels recursos presentats per la Plataforma Salvem Can Fàbregas en relació al desmuntatge, trasllat, emmagatzematge i part del posterior muntatge de l’edifici, edicles i xemeneia de Can Fàbregas i de Caralt.